Larry King disahkan positif Covid-19

34

3 JAN : Ikon hos rancangan bual bicara, Larry King disahkan positif COVID-19 dan sudah lebih seminggu ditempatkan di hospital di Pusat Perubatan Cedars Sinai di sini.

King , 87, turut menghidap diabetes tahap dua dan dilaporkan mengalami siri masalah kesihatan sejak beberapa tahun lalu, termasuk serangan jantung dan menjalani pembedahan pintasan jantung pada 1987.

Susulan pelbagai masalah kesihatan dialaminya, beliau kemudian menubuhkan Yayasan Jantung Larry King untuk membantu golongan yang tidak mempunyai insurans kesihatan mendapatkan perkhidmatan perubatan.

Pada tahun 2017, King disahkan mengalami kanser paru-paru dan berjaya menjalani pembedahan bagi mengubati penyakit berkenaan.

King menjadi hos rancangan bual bicara ‘Larry King Live’ di agensi berita, CNN selama 25 tahun dan bersara pada 2010 selepas mengacarakan lebih 6,000 episod yang disiarkan secara langsung di rangkaian agensi berita CNN.

Bagaimanapun, persaraan beliau tidak bertahan lamam apabila kembali menceburi industri, dua tahun kemudian, menerusi rancangan ‘Larry King Now’.

Rancangan disiarkan tiga kali seminggu, menerusi Ora Tv, iaitu rangkaian saluran digital atas permintaan itu diasaskan secara bersama dengan pelopor industri telekomunikasi Mexico, Carlos Slim.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.