Jangan ambil risiko redah banjir- Polis

3 JAN: Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Datuk Azisman Alias, menasihati pengguna jalan raya agar tidak mengambil risiko meredah banjir bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

Kata beliau, pengguna jalan raya perlu memikirkan keselamatan diri dan tidak mengambil risiko meredah banjir yang dibimbangi sekiranya tersalah langkah boleh menyebabkan kehilangan nyawa.

“Orang ramai perlu memikirkan keselamatan mereka susulan banyak jalan yang dinaiki air dan aliran air deras boleh mengundang padah. Pengguna jalan raya perlu bersikap berhati-hati dan jangan mengambil risiko untuk melakukan perjalanan, sekiranya jalan yang dilalui dinaiki air.

“Berhati-hatilah semasa musim banjir ini. Kalau tidak perlu keluar, jangan keluar dan duduk di rumah sahaja,” katanya hari ini.

Semalam, seorang lelaki dipercayai hanyut bersama kenderaannya di Batu 18 Jalan Kluang-Kahang, jam 8 malam tadi selepas menyelamatkan isterinya, ketika air naik mendadak sewaktu mereka cuba melalui jalan berkenaan.

Terdahulu, beberapa video turut tular di media sosial memaparkan pengguna motosikal yang cuba meredah jalan yang banjir dan dilimpahi air deras sebelum motorsikalnya dihanyutkan arus deras.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.