Ibu empat anak cipta rekod berkayak solo

121

3 JAN : Ibu kepada empat orang anak, Nur Adila Abu Hasan berjaya menempatkan namanya dalam Malaysia Book Of Record apabila berjaya berkayak secara solo mengharungi Sungai Perak sejauh 361.4 kilometer selama tujuh hari.

Dalam acara Dayungan Ekspresi Negaraku Kayak Solo Wanita 2020, Adila memulakan dayungannya di Tasik Banding, Gerak pada 27 Dis lalu menyusuri Sungai Perak sehingga tiba di Beting Beras Basah kira-kira pukul 9.30 pagi semalam.

Dalam mengharungi cabaran itu, kata Adila beliau terpaksa berdepan arus deras yang menyebabkan jarak dayungannya melebihi sasaran.

“Sasaran awal dayungan pada awalnya ialah sejauh 350 km, namun ketika sampai di  Empangan Kenering, Lenggong arus air menjadi lebih deras. Saya bermula pukul 8.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari dengan jarak paling jauh adalah sepanjang 80 km dari Kenering ke Kuala Kangsar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Penutup Dayungan Ekspresi Negaraku Kayak Solo Wanita 2020.

Program tersebut dirasmikan Exco Industri, Pelaburan dan Pembangunan Koridor Negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Rungkup, Datuk Shahrul Zaman Yahya di Dataran Bagan Datuk di hari ini.

Pada majlis itu, Nur Adila menerima sijil pengiktirafan daripada Penyelidik Analisis MBOR Nurul Fatihah Mahmood sambil disaksikan Penaung Dayungan Ekspresi Negaraku Kayak Solo Wanita Datin Seri Dr Nomee Ashikin Mohammed Radzi.

Beliau yang bekerja sebagai pembantu tadbir di Pejabat Tanah dan Galian Perak, Ipoh beliau mula berkayak sejak tahun 2017 dan mengambil masa setahun untuk membuat persediaan dan latihan bagi menghadapi acara ini.

Adilan mengakui ekspedisi kali ini agak mencabar dan dalam kayuhan itu, saya tersangkut di dalam lumpur sehingga paras pinggang.

“Saya terpaksa menggoyang-goyangkan kan badan selama lebih 20 minit bagi memudahkan pergerakan dan masuk ke dalam kayak semula untuk meneruskan misi,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.