UMNO kekal tolak kerjasama dengan DAP, PKR

2 JAN: UMNO tidak akan sama sekali bekerjasama dengan DAP atau PKR, malah terus kekal dengan piagam Muafakat Nasional (MN) serta mendukung kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Naib Presidennya, Datuk Seri Mahdzir Khalid menegaskan, pucuk pimpinan parti tidak pernah membincangkan langsung tentang kerjasama tersebut.

“Sebagai Naib Presiden, saya boleh katakan tidak ada mana-mana perbincangan melibatkan kepimpinan tertinggi yang cuba membawa kita untuk mengadakan kerjasama bersama DAP dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kita tetap berpendirian untuk menolak daripada bekerjasama dengan DAP dan PKR seperti yang sudah diputuskan Majlis Tertinggi UMNO iaitu ‘no DAP, no PKR,” katanya kepada media selepas merasmikan Mesyuarat UMNO Bahagian Padang Terap, Kedah hari ini.

Dalam perkembangan lain, Mahdzir yang juga Pengerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB) turut mengumumkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) itu menyalurkan peruntukan RM3 juta melalui program Ceria Ke Sekolah tahun ini.

Menurut beliau, program tersebut bertujuan membantu lebih 20,000 pelajar dari keluarga yang memerlukan di seluruh negara.

“Menerusi program tersebut, TNB akan memberikan sepasang pakaian seragam sekolah, beg, kasut dan alat tulis kepada para pelajar.

“Saya berharap program ini dapat sedikit sebanyak membantu meringankan beban kewangan keluarga yang memerlukan dalam mempersiapkan anak-anak mereka ke sekolah pada tahun baharu ini,” jelasnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.