Berhenti kata UMNO kalah PRU-14 kerana fitnah

366

1 JAN: Semua pemimpin dan UMNO seharusnya berhenti mengatakan bahawa parti itu kalah pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) kerana fitnah.

Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan berkata, sebaliknya, parti tersebut perlu melihat kepada kaedah memperbaiki kelemahan.

“UMNO juga perlu memperkuat kelebihan ke arah membina parti dan gerakan yang lebih utuh lantas mampu menambat hati rakyat,” katanya dalam kenyataan sempena Tahun Baharu 2021 hari ini.

SHAHRIL HAMDAN
SHAHRIL HAMDAN

Beliau juga menyeru agar UMNO tidak lari daripada Undi18 malah parti tersebut perlu meraikan kematangan dan pembaharuan sistem politik lantas berikhtiar memenangan sokongan golongan muda.

Pada masa yang sama, Shahril menasihatkan semua pemimpin dan ahli UMNO agar tidak memperlekehkan golongan muda termasuk dari parti lawan kerana dikhuatiri memberi kesan nasional.

“Dalam soal pendekatan mahupun komentar, UMNO mengutamakan golongan atas pagar meskipun suara dan pandangan mereka di media sosial barangkali tidak sekuat penyokong tegar parti-parti politik kerana golongan atas pagar tidak hidup siang malam dalam politik.

“Tetapi atas pagar yang mudah mengubah-ubah undi mereka dan menentukan keputusan pilihan raya,” jelasnya.

Beliau turut mengingatkan semua pemimpin dan ahli UMNO agar tidak menyerang sesama sendiri terutamanya di khalayak umum sehingga timbul persepsi perpecahan dalam parti yang menjadi buah mulut orang luar parti.

“Pimpinan dan akar umbi parti meraikan saling kebergantungan satu sama lain, di mana pimpinan mendengar dan mengambilkira suara akar umbi manakala akar umbi juga memberi ruang kepercayaan kepada kepimpinan membuat keputusan dasar tertentu,” katanya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.