PDRM tahan 231 individu ingkar arahan PKP

94

30 DIS: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan seramai 231 individu semalam atas kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan Pertanahan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada jumlah itu, seramai 225 individu telah dikenakan kompaun manakala enam orang direman.

“Antara kesalahan ingkar arahan PKP termasuk gagal menyediakan peralatan merekod butiran pelanggan (80), tidak memakai pelitup muka (71), aktiviti pusat hiburan (63), gagal mematuhi arahan penjarakan fizikal (13) dan lain-lain (4),” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

ISMAIL SABRI YAAKOB
ISMAIL SABRI YAAKOB

Secara keseluruhan, Pasukan Bertindak Operasi Pematuhan yang diketuai PDRM telah membuat 44,822 pemeriksaan semalam bagi memantau dan menguat kuasa pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Sebanyak 2,574 Pasukan Pematuhan yang melibatkan 11,442 anggota telah membuat pemantauan di 3,085 pasar raya, 4,493 restoran serta 1,557 penjaja, 892 kilang, 3,120 bank dan 585 pejabat kerajaan.

Turut dipantau, sebanyak 869 terminal pengangkutan darat, 169 terminal pengangkutan air serta 61 terminal pengangkutan udara.

Berhubung Op Benteng semalam, Ismail Sabri memberitahu, pasukan keselamatan berjaya menahan seramai 29 pendatang asing tanpa izin (PATI) serta merampas 10 kenderaan darat.

Beliau menambah, sebanyak 110 sekatan jalan raya dilaksanakan di seluruh negara melibatkan PDRM, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dan Agensi Kawalan Sempadang Malaysia (Aksem).

Sementara itu sebanyak 23 operasi sanitasi awam dilaksanakan di bawah kawal selia Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) semalam merangkumi 15 Zon Merah, 3
Zon Jingga, 3 Zon Kuning dan 4 Zon Hijau yang melibatkan 8 negeri dan 2 Wilayah Persekutuan.

Pegawai penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) juga telah melakukan 534 pemeriksaan khas Pematuhan SOP PKPP dan mendapati kesemua premis telah mematuhi SOP yang telah ditetapkan. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.