Mahkamah batal saman cabar lantikan Azhar, Azalina

174

30 DIS: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membatalkan saman bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan empat yang lain bagi mencabar pelantikan Datuk Azhar Azizan Harun dan Datuk Seri Azalina Othman Said masing-masing sebagai Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Empat individu yang turut memfailkan saman pemula itu ialah Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah; Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh dan Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik.

Plaintif turut menamakan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon dan Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bacha Mydin, masing-masing selaku defendan ketiga dan keempat.

Melalui saman pemula itu, plaintif menuntut pengisytiharan pelantikan Azhar dan Azalina sebagai Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat pada 13 Julai 2020 adalah tidak sah, tidak menepati serta bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan atau Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan.

Mereka turut meminta selepas pengosongan jawatan Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof sebagai Yang Di-Pertua Dewan Rakyat, ahli Dewan Rakyat diberi peluang mencalonkan pilihan masing-masing bagi jawatan itu.

Saman itu turut meminta pengisytiharan kerusi Yang Di-Pertua dan Timbalan Yang Di-Pertua Dewan Rakyat sejak 13 Julai 2020 masih kosong.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.