Jangan terpengaruh maklumat haji di media sosial

34

29 DIS : Pengarah Eksekutif Haji Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman meminta orang ramai tidak terpengaruh dengan maklumat berhubung pelaksanaan haji tahun depan yang tular melalui media sosial sejak beberapa hari lalu.

Menurutnya, sebarang butiran pelaksaaan ibadah haji buat umat Islam di Malaysia setakat ini masih belum diputuskan dan pihaknya masih belum menerima sebarang maklumat berhubung perkara itu daripada kerajaan Arab Saudi.

“Menteri Agama, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohammad Al-Bakri dan pengurusan kanan TH dijangka akan mengadakan mesyuarat dengan Menteri Haji Arab Saudi dan Menteri Agama Arab Saudi pada awal tahun hadapan,” tegasnya,

Beliau berkata demikian menerusi satu kenyataan media hari ini.

Tambah beliau, setelah mesyuarat itu berlansung dan kesepakatan berhubung perkara itu telah diambil oleh kedua-dua negara, TH akan mengumumkan perkara tersebut kepada umat Islam di negara ini.

“Saya minta orang ramai supaya merujuk hanya kepada TH bagi mendapatkan maklumat yang sahih dan rasmi berkenaan ibadah haji.

“Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh menghubungi talian Khidmat Pelanggan (THCC) TH di 03-62071919.

Mesej dipercayai tular selepas Muzakarah Haji yang telah diadakan secara dalam talian selama tiga hari bermula 21 Disember lalu.

Mesej yang tersebar melalui aplikasi WhatsApp itu mengandungi butiran haji tahun hadapan termasuk jadual penerbangan, tarikh wukuf, kuota jemaah, kos haji yang didakwa meningkat, serta prosedur operasi standard (SOP) yang perlu diikuti kerana penularan COVID-19.

Berikutan penularan pandemik COVID-19, kerajaan sebelum ini memutuskan ibadat haji tahun ini ditangguh ke tahun hadapan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.