PKPD Flat Desa Bistari Ditamatkan Hari Ini

70

26 DIS: Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Flat Desa Bistari, Batu Uban Pulang Pinang akan ditamatkan hari ini, berbanding jadual asal yang ditetapkan pada 31 Disember.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata keputusan penamatan PKPD lebih awal bagi lokaliti itu dibuat hasil nasihat dan penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Menurut beliau, KKM sudah selesai melaksanakan saringan ke atas semua penduduk di lokaliti ini dan tiada lagi sampel menunggu keputusan.

“KKM turut mengesahkan baki kes positif COVID-19 dilokaliti ini terkawal dan menunjukkan trend penurunan.

“Atas nasihat dan penilaian risiko oleh KKM, kerajaan bersetuju untuk menamatkan PKPD di Flet Desa Bistari pada hari ini lebih awal daripada dijadualkan,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

PKPD di Blok A dan B Flet Desa Bistari dikuatkuasakan antara 7 hingga 20 Disember lalu, sebelum dilanjutkan sehingga 31 Disember ini.

Mengulas berhubung Op Benteng semalam, beliau memberitahu, pasukan keselamatan berjaya menahan 35 pendatang asing tanpa izin (PATI) serta merampas tiga buah kenderaan darat.

Sementara itu, Ismail Sabri memaklumkan, sejak 24 Julai sehingga semalam, seramai 92,607 individu telah pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan kesemuanya telah ditempatkan di 76 hotel dan 17 institut latihan awam (ILA) serta institut pengajian swasta di seluruh negara.

“Daripada jumlah itu, seramai 7206 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib manakala 536 individu telah dihantar ke hospital untuk rawatan. Seramai 84, 865 individu telah dibenarkan pulang,” katanya.  – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.