FELCRA agih keuntungan interim RM49.57 juta

1,079

24 DIS: FELCRA Bhd akan mengagihkan keuntungan interim 2/2020 berjumlah RM49. 57 juta kepada 54,351 pesertanya di seluruh negara bermula 28 Disember ini.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata, agihan keuntungan itu diberikan hasil keuntungan pendapatan dari Mei hingga Ogos lalu.

Menurut beliau, ini membuktikan walaupun terdaoat kekangan kekurangan pekerja penuaian mahir, FELCRA tetap berusaha mencapai tahap produktiviti yang tinggi di ladang serta memperkenalkan mekanisasi dan automasi agar hasil kerja dapat bertambah efisien dan efektif.

“Alhamdulillah, FELCRA Berhad hari ini dapat mengagihkan bayaran keuntungan Interim 1/2020 pada bulan Ogos 2020 berjumlah RM50 juta kepada 54,351 orang peserta projek-projek yang berhasil baik.

“FELCRA telah turut mengagihkan bayaran keuntungan Interim 1/2020 pada bulan Ogos lalu berjumlah RM28 juta.

“Insya-Allah, agihan-agihan keuntungan interim berjumlah hampir RM78 juta tahun ini dapat memberikan sedikit kelegaan kepada para peserta yang punca pendapatannya terkesan pandemik COVID-19,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Abd Latiff turut mengumumkan pengagihan Bantuan Sara Hidup kepada 9,950 Peserta-Peserta FELCRA Berhad yang tergolong B40 untuk meringankan dugaan ekonomi mereka.

Pembayaran Interim 1/2020 berjumlah RM 28,073,612.00 telah dibuat pada Ogos 2020, (pendapatan dari bulan Januari hingga April 2020) kepada 57,886 orang Peserta dari 520 buah projek yang mencatatkan keuntungan.

Ini menjadikan keuntungan yang telah diagihkan kepada Peserta-Peserta bagi tahun 2020 sehingga kini berjumlah RM 77,643,867.83 (Interim 1 + Interim 2 untuk 2020).

Dalam pada itu, Abdul Latiff memberitahu, pihaknya sentiasa menyokong sepenuhnya usaha-usaha FELCRA Berhad dalam menambahbaik prestasi syarikat dan memangkin ekonomi di setiap projek-projek.

“Pihak kementerian juga berbangga dengan usaha FELCRA untuk mewujudkan lebih 2,500 peluang pekerjaan sebagai Pakar Penuaian di seluruh Negara.

“Syukur ke hadrat Ilahi, usaha komited pihak pengurusan FELCRA ke arah meningkatkan pembaikan, pembetulan dan penjimatan kos operasi syarikat secara menyeluruh dalam setiap tonggak perniagaannya terbukti sebagai reaksi proaktif yang baik dalam menangani dugaan ekonomi ini,” katanya.

Sementara itu, tambah beliau, kenaikan harga komoditi di pasaran dunia yang disebabkan kekurangan bekalan minyak sawit mentah dan impak COVID-19 kini membuahkan peluang untuk anak-anak tempatan yang ingin ‘berhijrah’ ke sektor perladangan, terutamanya Generasi Kedua FELCRA yang ingin berbakti ke tanah meneruskan legasi ibubapa mereka.

“Pada masa yang sama, ini juga peluang baik bagi mereka yang memerlukan kerja dan berhasrat untuk kembali ke negeri asal masing-masing, agar hijrah mereka itu lebih bermakna,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.