Agong zahirkan penghargaan hasrat UAE sumbang vaksin Covid-19

121

23 DIS : Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan setinggi penghargaan kepada kerajaan Emiriah Arab Bersatu (UAE) di atas hasrat negara itu yang mahu menyumbang vaksin Covid-19 kepada Malaysia.

Ucapan terima kasih itu dizahir Yang di-Pertuan Agong kepada Menteri Kesihatan dan Prevensi UAE, Dr Abdul Rahman Mohamed Al Owais setelah baginda perkenan menerima menghadap Menteri Kesihatan UAE itu semalam.

Dalam pertemuan yang berlangsung selama 45 minit bermula jam 2 petang (waktu tempatan) itu, Al-Sultan Abdullah turut menyentuh mengenai hasrat UAE untuk menyumbangkan vaksin COVID-19 kepada Malaysia serta menzahirkan setinggi penghargaan terhadap UAE di atas hasrat itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata sumbangan vaksin itu antara lain bertujuan bagi kajian klinikal di negara ini.

“Biarpun begitu, Al-Sultan Abdullah menyatakan bahawa beberapa proses perlu diambil kira bagi mengetahui kebolehlaksanaan kajian klinikal di Malaysia, khususnya Pusat Penyelidikan Klinikal, Institut Penyelidikan Klinikal dan Bahagian Regulatori Farmasi Negara , sebelum sebarang vaksin diterima masuk ke Malaysia,” katanya.

Ahmad Fadil berkata sesi menghadap itu adalah antara acara dalam lawatan khas lima hari Al-Sultan Abdullah ke Abu Dhabi, UAE.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.