Zafrul ucap terima kasih,RM20 bilion tambahan diluluskan

109

23 DIS : Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengucapkan terima kasih kepada ahli parlimen yang sebulat suara menyokong tambahan perbelanjaan Rang Undang-Undang Pembiayaan Kerajaan Bagi Penyakit COVID-19 (Pindaan) 2020.

Menurut beliau, RM20 bilion yang diluluskan melalui rang undang-undang tersebut antara lain adalah bagi membolehkan kerajaan membeli vaksin untuk rakyat.

Selain itu katanya, perbelanjaan itu juga akan  disalurkan sebagai dana tambahan untuk barisan hadapan.

“Saya ingin mengambil peluang mengucapkan terima kasih kepada semua Ahli Parlimen yang telah sebulat suara menyokong rang undang-undang ini. Kelulusan ini amat diperlukan dalam usaha memerangi COVID-19 serta menjamin keselamatan rakyat.

“Dalam kehangatan perbahasan yang telah berlangsung, saya amat menghargai pandangan dan cadangan semua Ahli Parlimen dan kerajaan mengambil maklum kesemuanya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu pembentangan laporan Unit Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (LAKSANA) ke-34, menerusi Facebook rasmi beliau hari ini. 

Pembentangan laporan itu merupakan pembentangan laporan terakhir pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN), Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dan Pakej Rangsangan Ekonomi Kita Prihatin (KITA PRIHATIN) yang dikeluarkan bagi tahun ini. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.