Pecca Group sahkan kakitangannya positif Covid-19

126

22 DIS : Syarikat Pecca Group Bhd (Pecca) mengesahkan kakitangan pengeluaran anak syarikatnya, Pecca Leather Sdn Bhd (PLSB) telah disahkan positif ujian COVID-19 dalam saringan yang dijalankan oleh syarikat baru-baru ini.

Pecca berkata, anak syarikatnya itu telah menjalankan saringan segera terhadap 597 pekerja serta mengesan kontak dan langkah-langkah kuarantin untuk mengurangkan penularan COVID-19 dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

“Sehingga 21 Dis, semua hasil ujian swab yang diterima menunjukkan 246 kes positif dan pekerja yang terjejas mendapat rawatan perubatan yang diperlukan, manakala kontak rapat menjalani kuarantin dan akan menjalani ujian selanjutnya.

“Setakat ini, katanya tiada kes positif yang dicatatkan dalam kalangan pekerja yang bekerja di pejabat,” ujarnya.

Menurut syarikat itu lagi, bagi melindungi keselamatan pekerja dan kemudahan, PLSB turut memutuskan untuk menutup operasi aras pengeluaran dari 21-27 Dis.

“PLSB menguatkuasakan penjarakan fizikal dan langkah-langkah perlindungan yang dipertingkatkan, menyediakan tempat tinggal berasingan untuk pekerja yang tidak terjejas dan menjalankan aktiviti pembasmian kuman dan sanitasi di kawasan pengeluaran dan ruang awam,” katanya.

Pecca berkata sementara menunggu perkembangan lanjut dalam tempoh ini dan rundingan selanjutnya dengan Kementerian Kesihatan, PLSB menyasarkan untuk menyambung semula operasi pengeluaran selewat-lewatnya pada 28 Dis, 2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.