Illi Najwa nafi murtad, suami sudah masuk Islam

9,740

20 DIS: Illi Najwa Anuar Hussin Saddique mengesahkan suaminya yang juga kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar telah menganut agama Islam sejak akhir 2019 dan dia sendiri tidak pernah menukar agama.

Penjelasan wanita yang berasal dari Johor itu sekali gus menepis gosip yang berlegar dalam media sosial berhubung status agamanya berikutan hantaran Facebook yang menyatakan namanya sebagai ‘Navpreet Kaur’.

Illi Najwa dalam satu kenyataan hari ini memberitahu, mereka melangsungkan perkahwinan pada 16 Disember lalu dalam majlis tertutup.

Wanita itu menambah, dia ke India mengikut prosedur perjalanan yang sah dan sijil nikahnya akan diperoleh pada Rabu depan.

“Illi tahu segala silap dan salah yang sudah berlaku atas kejahilan Illi dan Manpreet. Saya turuy memohon maaf kepada keluarga yang telah diheret sama dalam isu ini.

“Nama saya masih kekal Illi Najwa Anuar Hussin Saddique. Keluarga suami memanggil saya Navpreet sejak tahun 2012 kerana sukar bagi mereka menyebut nama saya,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary berkata, wanita itu akan dipanggil pihak berkuasa setelah kembali ke negara ini.

Menurut beliau, setakat ini pihaknya masih menunggu maklumat rasmi daripada Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) berhubung status sebenar agama wanita terbabit.

“Berdasarkan maklumat awal yang diperoleh, wanita berkenaan masih seorang Muslim dan setakat ini, tiada permohonan diterima untuk menukar agama.

“Begitu juga dengan permohonan berkahwin di luar negara. Kita juga tidak menerima sebarang permohonan,” katanya kepada media selepas Majlis Pengagihan Bantuan Musim Tengkujuh kepada Nelayan dan Petani di Dewan Undangan Negeri (DUN) Panchor, hari ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.