Kayu-kayan sumbang nilai eksport lebih RM20b

168

10 DIS: Sektor kayu-kayan diunjur akan menyumbang lebih RM20 bilion kepada pendapatan eksport negara tahun ini.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, sasaran itu dapat dicapai memandangkan sektor tersebut telah mencatatkan nilai eksport RM17.8 bilion setakat Oktober lalu.

“Bagi memastikan sektor perkayuan terus kekal pada masa hadapan, kerajaan melalui Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) telah menyediakan pinjaman sebanyak RM500 juta di bawah Program Pembangunan Ladang Hutan (PPLH) bagi Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Usaha membangunkan ladang hutan di bawah PPLH ini merupakan usaha kerajaan bagi menjamin bekalan bahan mentah kepada industri perkayuan pada masa hadapan,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Beliau mengulas tentang pertemuannya dengan Pengerusi Majlis Kayu-Kayan Malaysia (MTC), Mazli Zakuan Mohd Noor dan Ahli Pemegang Amanah serta Pengurusan Tertinggi di Ibu Pejabat MTC, Kuala Lumpur, kelmarin.

Mohd Khairuddin menambah, sebagai agensi berkaitan, MTC akan memperuntukkan sebanyak RM5.4 juta untuk Program Bantuan Import dan sebanyak RM2.8 juta bagi Insentif Kewangan Untuk Pembelian Mesin (FIPM) pada tahun hadapan berbanding RM2.56 juta yang disalurkan kepada 81 syarikat pada tahun ini.

Menurut beliau, usaha merancakkan penglibatan bumiputera untuk lebih berdaya saing di pasaran antarabangsa dalam sektor perkayuan di bawah Program Pembangunan dan Pemerkasaan Industri Bumiputera akan dilaksanakan dengan MTC bersama Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) serta persatuan industri sedang merancang program pembangunan untuk meningkatkan keupayaan mereka.

“KPPK yakin bahawa industri perkayuan akan terus berkembang dan memberi kemakmuran kepada negara dengan pelbagai insentif dan peruntukan yang disediakan kementerian melalui agensi dan majlis di bawahnya.

“KPPK juga berharap agar penglibatan pemain industri dan sokongan persatuan industri perkayuan tidak berbelah bahagi dalam menjayakan hasrat kerajaan untuk memastikan industri ini terus dipacu demi kesinambungan perniagaan dan kesejahteraan rakyat,” jelasnya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.