Pimpinan Bersatu, PAS janji akan bincang isu kerajaan PN

195

8 DIS : Pimpinan PPBM (Bersatu) dan PAS akan membincangkan soal kerajaan Perikatan Nasional (PN) di Perak secepat mungkin.

Itu jawapan diberikan Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan kepada Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan.

Menurut Ahmad, beliau telah menghantar surat rasmi kepada Setiausaha Agung Pas dan juga PPBM bagi memaklumkan keputusan mesyuarat MT Khas UMNO semalam.

“Saya telah menghantar surat rasmi kepada Setiausaha Agung PAS dan PPBM hari ini berhubung keputusan Mesyuarat Khas MKT UMNO semalam.

“MT berpendirian bahawa Kerajaan PN yang terdiri daripada Adun UMNO, Pas dan PPBM di Perak perlulah diteruskan,” jelasnya dalam kenyataan di laman facebook beliau.

Beliau turut memaklumkan setiausaha agung kepada dua parti tersebut telah menjawab surat berhubung keputusan MT UMNO itu pada hari yang sama.

“Jawapan Setiausaha Agung PAS dan PPBM ialah keputusan berhubung Kerajaan PN di Perak akan dibincang segera dengan pimpinan parti masing.

“Saya optimis dan positif. Semoga Pas dan PPBM akan bersama UMNO di Perak. Diharap segalanya akan selesai dengan baik dalam sedikit masa lagi,” ujarnya.

Jumaat lalu, Menteri Besar Perak, Faizal Azumu tewas dalam undi percaya yang dikemukakan oleh Adun Pengkalan Baru dari Umno, Abd Manaf Hashim.

Susulan itu, Ahmad Faizal Azumu yang juga Timbalan Presiden Bersatu kemudiannya meletakan jawatan sebagai Menteri Besar. Perak.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah telah perkenan memanggil ketua-ketua parti politik untuk berbincang mencari formula yang terbaik untuk membentuk kerajaan negeri Perak.

Berhubung pembatalan wakil Pas Perak mengadap Sultan Perak, Pesuruhjaya Pas Negeri Perak Razman Zakaria dalam satu kenyataan berkata, Pas pusat membatalkan pertemuan dengan Sultan Perak kerana parti itu berpendirian tidak mahu mengecewakan Tuanku jika hadir tanpa sebarang keputusan yg memuaskan hati baginda.

Setakat yang terkini, Ahli Dewan Negara Perak, Datuk Seri Annuar Zaini memaklumkan tidak ada parti politik yang benar-benar meyakin Sultan mereka telah mempunyai majoriti mudah bagi membentuk kerajaan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.