KDN ambil langkah teliti elak kes dwikerakyatan

93

3 DIS: Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu bersikap teliti dalam pemberian taraf kewarganegaraan kepada anak wanita rakyat Malaysia berkahwin dengan lelaki asing yang dilahirkan di luar negara bagi mengelakkan berlaku kes dwikerakyatan atau pertindihan pemberian kewarganegaraan kepada individu terbabit.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ismail Mohamed Said, berkata berdasarkan Perkara 14(1) Perlembagaan Malaysia, mana-mana lelaki warganegara Malaysia yang berkahwin dengan wanita asing melalui perkahwinan diiktiraf dan teratur serta melahirkan anak di luar negara maka secara automatik anak berkenaan menjadi warganegara Malaysia.

Sebaliknya, Ismail berkata, jika wanita warganegara Malaysia berkahwin dengan rakyat asing dan melahirkan anak di luar negara walaupun perkahwinan itu teratur dan diiktiraf, namun anak yang dilahirkan di luar negara berkenaan tidak semestinya secara automatik sebagai warganegara Malaysia.

Menurut beliau, tindakan itu perlu bagi mengelakkan kes di mana anak dilahirkan berkenaan mempunyai dwikewarganegaraan atau dua kerakyatan negara berbeza.

“Ini kerana negara lain juga mengamalkan polisi yang sama iaitu anak wanita warganegara berkenaan yang berkahwin dengan lelaki rakyat asing akan mengikut taraf kewarganegaraan bapa kanak-kanak terbabit.

“Sebab itulah kita perlu teliti dalam pemberian kewarganegeraan kepada anak wanita rakyat tempatan yang berkahwin dengan warga asing dan dilahirkan di luar negara bagi mengelak kes pertindihan pemberian kewarganegaraan atau dwikerakyatan kepada kanak-kanak terbabit.

“Jika kanak-kanak berkenaan belum memiliki taraf kerakyatan mengikut bapanya, maka ibu bapanya boleh membuat permohonan untuk menjadi warganegara Malaysia mengikut Perkara 15(2) Perlembagaan Persekutuan. Ini adalah soal keselamatan dan kedaulatan negara yang mesti kita pertahankan dan jaga,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat sebentar tadi.

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen PH Sekijang, Natrah Ismail yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan adakah kerajaan berhasrat untuk melaksanakan Cadangan Umum Jawatankuasa CEDAW No.34 untuk memastikan wanita mempunyai hak kewarganegaraan yang sama rata dengan golongan lelaki terutamanya hak berkaitan pemberian kewarganegaraan kepada anak yang dilahirkan di luar negara apabila berkahwin dengan lelaki yang bukan warga negara.

AZIZAH MOHD DUN
AZIZAH MOHD DUN

Dalam pada itu, Ismail berkata, kerajaan sudah lama menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Warga Asing di Sabah yang terbahagi kepada dua iaitu Jawatankuasa Induk Pengurusan Warga Negara Asing dan Jawatankuasa Teknikal.

Beliau berkata, berikutan pertukaran tampuk pemerintahan kerajaan negeri di Sabah kerajaan bercadang supaya Jawatankuasa Induk Pengurusan Pekerja Asing di Sabah akan dipengerusikan secara bersama oleh Ketua Menteri dan Menteri Dalam Negeri manakala Jawatankuasa Teknikal pula akan dipengerusikan oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri.

“Kedua-dua jawatankuasa ini dianggotai oleh agensi atau jabatan Kerajaan Persekutuan dan Negeri yang terbabit dengan pengurusan warga asing di Sabah termasuklah Jabatan Ketua Menteri Sabah, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Majlis Keselamatan Negara serta beberapa agensi lain berkaitan.

“Kedua-dua jawatankuasa ini sentiasa mengambil langkah pro-aktif bagi menangani pelbagai isu berbangkit bagi melaksanakan pelan tindakan dirumuskan oleh suruhanjaya termasuklah berhubung isu pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah,” katanya.

Beliau menjawab soalan dikemukakan oleh Ahli Parlimen Bersatu Beaufort, Datuk Azizah Mohd Dun yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan apakah perancangan kerajaan dalam menangani isu kebanjiran pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah memandangkan lonjakan kes COVID-19 di Sabah adalah berpunca daripada kemasukan PATI dari negara Filipina dan Indonesia. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.