Hujan lebat, air pasang besar punca Pasar Payang banjir

168

3 DIS: Hujan lebat serentak dengan air pasang besar menyebabkan sebahagian besar bandar raya Kuala Terengganu termasuk kawasan pelancongan ikonik seperti Pasar Payang dinaiki air malam tadi.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) Jailan Simon berkata, dalam hal ini jabatan itu telah mengeluarkan amaran waspada tiga hari lebih awal, iaitu sejak 30 November lalu bagi tempoh 1 hingga 4 Disember.

“Mengapa di Pasar Payang itu air tiba-tiba naik dengan cepat adalah disebabkan hujan yang lebat itu bersekali dengan air pasang besar, dan pada masa yang sama ada angin monsun timur laut menyebabkan ombak yang agak tinggi dan masuk ke daratan.

“Jadi air hujan tidak dapat turun ke laut, kerana air laut naik. Itu yang menyebabkan peningkatan air itu cepat,” katanya dalam rancangan Malaysia Petang Ini terbitan Bernama TV dengan topik ‘Monsun Timur Laut 2020’ hari ini.

Semalam, hujan lebat dalam tempoh kira-kira enam jam bermula 6 petang, menyebabkan beberapa lokasi di Terengganu mengalami banjir kilat lewat malam tadi.

Memetik laporan Bernama, Jailan menasihatkan orang ramai untuk mendapatkan maklumat yang sahih supaya lebih bersedia menghadapi sebarang kemungkinan, memandangkan amaran waspada dan cuaca buruk masih lagi berkuat kuasa terutama di kawasan Pantai Timur.

“Selain itu, dokumen penting mesti disimpan di tempat selamat dan mudah diambil. Begitu juga perlu menyimpan sedikit air bersih dan makanan kering, supaya kalau berlaku banjir kita ada simpanan makanan. Ikut nasihat daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma).

“Sebelum banjir itu kalau boleh kawasan rendah kalau longkang belakang rumah ada rumput bersihkan supaya tidak menyebabkan banjir kilat. Lagi satu, jangan pergi main di tepi laut pada masa ini kerana ombak kuat terutama di sebelah Pantai Timur,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.