Terkhilaf kira undi belah bahagi, sidang dewan kecoh

689

1 DIS: Sidang Dewan Rakyat pagi tadi panas akibat isu kekhilafan dalam pengiraan undi belah bagi sebelum Rang Undang-undang Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Kewangan diluluskan semalam.

Kekecohan tercetus apabila pembangkang tidak berpuas hati dan menuntut undi belah bahagi dilakukan semula bagi Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan.

Mereka enggan menerima penjelasan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Shabudin Yahya berhubung kekhilafan yang berlaku kerana memasukkan Ahli Parlimen BN Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz dalam kiraan undi yang bersetuju sedangkan beliau tiada di dalam dewan ketika pengiraan dilakukan.

Shabudin Yahya

Ahli Parlimen Bersatu Tasek Gelugor itu menjelaskan, beliau telah memohon maaf berhubung kekhilafan tersebut kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun.

Shabudin menjelaskan, kekeliruan berlaku kerana sebelum proses pengundian dilakukan beliau ada melihat kelibat YB Padang Rengas berada dalam dewan di Blok C, Parlimen.

“Semasa pengiraan saya tidak pasti YB Padang Rengas ada di situ sehingga wujud dimaklumkan mengenainya tetapi saya memang yakin Padang Rengas ada di situ.

“Jadi saya memang tiada niat mahu menipu dewan atau melakukan sesuatu perkara bercanggah dengan peraturan dewan,” katanya ketika memberi penjelasan tentang perkara tersebut selepas sesi soal jawab berakhir.

Berikutan perkembangan itu, Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon yang mempengerusikan sidang membacakan kenyataan dikeluarkan oleh Azhar berhubung keputusan undi belah bahagi kelulusan Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Kewangan yang dipinda.

Sehubungan itu, keputusan undi belah bahagi tersebut dipinda kepada 106 Ahli Parlimen bersetuju dan 19 orang tidak hadir manakala jumlah yang tidak bersetuju kekal 95 orang.

Semalam, Azhar mengumumkan 107 Ahli Parlimen bersetuju dan 18 orang tidak hadir.

Beliau memberitahu, walaupun berlaku kekhilafan dalam pengiraan undi, keputusan yang meluluskan peruntukan bagi Kementerian Kewangan semalam tidak terjejas.

Mohd Rashid turut meminta agar pengiraan dilakukan dengan lebih teliti selepas ini bagi mengelakkan kesilapan serupa berulang.

Namun, pihak pembangkang masih tidak berpuas hati dan menimbulkan kekecohan sehingga mengganggu waktu yang diperuntukkan untuk perbahasan Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Luar.

Pertikaman lidah berlaku selama kira-kira 20 minit sehingga menyebabkan Ahli Parlimen PH Kepong, Lim Lip Eng terlepas peluang untuk berbahas kerana masa yang diberikan untuk beliau berbuat demikian telah tamat.

Antara Ahli Parlimen pembangkang yang mencetuskan kekecohan adalah RSN Rayer (Jelutong), Cha Kee Chin (Rasah), Hannah Yeoh (Segambut), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Muar), Steven Sim (Bukit Mertajam), Mohamad Sabu (Kota Raja) dan Mohamed Hanipa Maidin (Sepang).

Malah, Mohamed Hanipa bertindak melulu apabila menuduh Mohd Rashid sebagai ‘memalukan’ dan mendesak beliau meletak jawatan.

Mohd Rashid seterusnya mengarahkan pemimpin Parti Amanah Negara (PAN) itu menarik baik tuduhan tersebut atau berdepan tindakan diusir dari dewan sekiranya enggan berbuat demikian setelah tiga kali diberi peluang.

Pihak pembangkang juga seolah-olah enggan mendengar penjelasan Mohd Rashid bahawa kesilapan serupa pernah berlaku pada November 2016 di mana Ahli Parlimen Kapar ketika itu, G Manavannan melakukan kesilapan ketika melakukan pengiraan undi belah bahagi. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.