PN pasti menang majoriti dua pertiga – Armada

289

28 NOV: Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) yakin Perikatan Nasional (PN) mampu meraih majoriti dua pertiga dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Ketuanya, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, sasaran itu tidak mustahil memandangkan PN telah menunjukkan prestasi memberangsangkan di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Alhamdulillah, Belanjawan 2021 juga sudah lulus di peringkat dasar.

“Jika kita kekalkan momentum hari ini, percayalah tuan-tuan, kita akan berjaya di pilihan raya akan datang, malah kembali dengan majoriti dua pertiga yang tidak pernah dicapai sejak hampir dua dekad!” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mencapaikan ucapan dasar secara maya dalam Perhimpunan Agung Tahunan Armada Kali Ketiga di Hotel Premiera, Kuala Lumpur, hari ini.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan itu turut mencadangkan agar 20 peratus daripada calon pilihan raya, Ahli Parlimen, Ahli Dewan Negara, Ahli Dewan Undangan Negeri, Ahli Majlis Kerajaan Tempatan dan kakitangan khidmat sokongan anggota pentadbiran dikhususkan untuk golongan muda.

Menurut beliau, saranan itu adalah selaras dengan pelaksaan had minimum umur mengundi 18 tahun yang mula berkuat kuasa Julai tahun depan.

“Anak muda akan menjadi kumpulan pengundi terbesar yang wajib disantuni,” jelasnya.

Pada masa yang sama, Wan Ahmad Fayhsal mahu Armada berusaha meyakinkan golongan mahasiswa dan profesional muda untuk aktif berpolitik bersama sayap itu.

Beliau menambah, Armada harus menyusun semula platform dan gerak kerja untuk golongan ini di bawah payung Mahasiswa Bersatu Negara.

“Namun ini perlu dibuat di bawah panji dan jenama yang tunggal dan tidak berbelah bahagi – logo bunga raya kita,” katanya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.