Caruman KWSP pekerja turun 9 peratus mula Januari

505

28 NOV: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengurangkan kadar caruman berkanun syer pekerja daripada 11 peratus kepada sembilan peratus bagi tahun 2021.

KWSP berkata, kadar caruman baharu ini terpakai untuk pekerja berusia di bawah 60 tahun yang wajib mencarum, namun bagi pekerja yang berumur 60 tahun ke atas, ia kekal pada kadar sama.

“Kadar ini akan berkuat kuasa bagi tempoh satu tahun dan merangkumi upah pekerja bulan Januari 2021 (caruman Februari 2021) sehingga upah pekerja bulan Disember 2021 (caruman Januari 2022).

“Ahli juga masih boleh memilih untuk mengekalkan caruman syer pekerja pada kadar 11 peratus dengan melengkapkan Borang KWSP 17A (Khas 2021), yang boleh dimuat turun daripada laman sesawang www.kwsp.gov.my mulai 1 Disember ini,” kata KWSP dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, KWSP berkata, borang lengkap diisi perlu dikemukakan kepada majikan masing-masing untuk didaftarkan secara dalam talian melalui kemudahan i-Akaun (Majikan) mulai 14 Disember ini.

“Borang yang diterima daripada pekerja hendaklah disimpan sebagai rekod majikan.

“Ahli boleh merujuk laman sesawang KWSP atau menghubungi Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di talian 03-89226000,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.