Tindakan terhadap Kah Woh, bukan PAC – YWP

168

23 NOV: Tindakan undang-undang yang bakal diambil Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) terhadap Ahli Parlimen Ipoh Timur, Wong Kah Woh adalah atas kapasiti peribadinya kerana beliau dikatakan telah menjatuhkan kredibiliti badan berkenaan.

YWP menjelaskan, tindakan itu sebaliknya tidak seharusnya dianggap sebagai mempertikaikan atau dikenakan terhadap Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara yang dipengerusikan Kah Woh.

Badan itu mendakwa, Kah Woh secara peribadi telah membuat pertuduhan palsu berhubung penjualan tanah milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan mengikut peruntukan Perlembagaan dan undang-undang, YWP berhak mempertahankan diri.

“Tuduhan pertama Kah Woh adalah Menteri Wilayah Persekutuan dan Datuk Bandar Kuala Lumpur secara automatik dilantik menjadi Ahli Lembaga Pemegang Amanah dan terlibat dalam penjualan tanah DBKL, kedua penglibatan YWP dalam penjualan 97 tanah DBKL termasuk Taman Rimba Kiara.

“Tuduhan ketiga yang dibuat oleh Wong adalah YWP sebagai sebuah syarikat yang didaftar di bawah Akta Syarikat tidak dipantau oleh sebarang pihak berkuasa.

“YWP menafikan segala pertuduhan itu sekeras-kerasnya dan mempertahankan nama baik pihak YWP, agar dapat meneruskan usaha membantu warga Wilayah Persekutuan yang kurang berkemampuan dan memerlukan,” kata YWP dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada 19 November lalu, Kah Woh dilaporkan mengingatkan YWP supaya tidak mengugut ahli PAC dengan tindakan undang-undang, susulan dakwaan berhubung penjualan tanah milik DBKL.

Menurut pemimpin DAP itu, sebarang tuduhan atau ugutan terhadap PAC berhubung isu yang disiasat jawatankuasa itu boleh dianggap mencampuri bidang kuasa Parlimen dan salah di sisi undang-undang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.