Projek rumah generasi baru terbengkalai perlu diatasi

160

16 NOV: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) diharap dapat menyelesaikan permasalahan projek pembinaan Perumahan Generasi Baharu Felda (PGBF) menerusi Belanjawan 2021 dalam memastikan projek yang sudah lama terbengkalai itu dapat dilaksanakan.

Ahli Parlimen BN Jempol, Datuk Salim Sharif berkata ini merupakan hasrat peneroka generasi kedua dan ketiga yang ingin memilki rumah sendiri di samping dapat mewujudkan kemakmuran di antara mereka.

Salim Sharif

“Saya berterima kasih kepada Pengerusi Felda baharu yang cukup komited menyelesaikan perumahan, penyata hutang Felda begitu juga beliau terbitkan sukuk RM9.9 bilion. Banyak perkara dibuat tapi saya menanti bilakah penyata kewangan diberikan? Mungkin nak diumumkan dan bila sukuk ini akan dijalankan.

“Yang penting kesan pada generasi kedua peneroka dalam soal memakmurkan mereka. Saya harap projek rumah terbengkalai perlu disiapkan tak kira berapa peratus. Kalau tak selesaikan bila lagi, takkan nak biar ia runtuh, musnah.

“Mereka harapkan berita gembira,” katanya ketika berucap membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 (Belanjawan 2021) dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pada itu, Salim mengharapkan agar kerajaan melakukan penelitian semula terhadap cadangan Lembaga Getah Malaysia (LGM) yang berhasrat untuk meningkatkan pengeluaran lateks atau susu getah dengan memfokuskan kawasan baharu koridor lateks negara di bahagian Pantai Timur Semenanjung.

Menurut beliau, kajian perlu dilaksanakan kerana tindakan ini akan menjejaskan pendapatan pekebun yang telah lama menceburi bidang ini khususnya di kawasan yang telah menjadi kawasan rintis yang dilaksnakan di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) pada tahun 2019.

“Sememangnya tanaman getah lateks tingkatkan para pendapatan pekebun kecil dengan keuntungan 50 peratus berbanding getah jenis sekerap. Mengapa getah lateks ini dibuat hanya di koridor pantai timur sahaja, bagaimana negeri lain khsusunya kawsan rintis yang dilaksanakan di bawah RMK-11 yang menunjukkan potensi positif.

“Kawasan yang dimaksudkan adalah di Perak, Tapah dan Grik, Sik di Kedah dan juga Negeri Sembilan. Bagaimana nasib pekebun getah sedang mengusahakan tanaman getah lateks yang tidak tergolong di pantai timur. Harap dikaji,” tegasnya,

Sementara itu, beliau berharap peruntukan kepada aktiviti ekonomi ditambah di bawah penyelarasan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) dalam membantu rakyat yang memerlukan menjana pendapatan.

“Harap dapat ditingkatkan bagi membantu ramai pekebun kecil tambah pendapatan. Setakat ini, 7,000 permohonan diterima dan seramai 5,505 telah temui kelayakan dan bakal terima manfaat itu di bawah Program Usahawan RISDA sepanjang RMK-12.

“Saya pohon agar peruntukan ini ditambah kerana banyak mereka ini khususnya anak-anak pekebun kecil ini duang kerja dan ablik kampung melakukan eknomi tambahan buat mereka,” katanya. -Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.