Kedah: RM1,000 penjawat awam negeri, RM200 frontliners

61

15 NOV: Kerajaan negeri Kedah mengumumkan bantuan khas kewangan RM1,000 kepada penjawat awam di negeri berkenaan serta sumbangan ‘one-off’ RM200 kepada petugas barisan hadapan Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah.

Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor ketika membentangkan Belanjawan Kedah 2021 pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah berkata, bantuan kewangan untuk semua penjawat awam dan anggota pentadbiran negeri melibatkan peruntukan berjumlah RM5.6 juta itu akan dibayar bulan depan.

sanusi

“Bayaran untuk petugas barisan hadapan JKN Kedah adalah bagi menghargai pengorbanan serta kerja keras mereka, dan ia akan dikreditkan ke akaun penerima akhir tahun ini,” katanya hari ini.

Beliau berkata kerajaan negeri sangat menghargai semua kakitangan awam yang sentiasa komited dalam melaksanakan semua dasar dan arahan.

Katanya, ini seperti menguruskan Pusat Kawalan Operasi Bencana ketika pandemik COVID-19, penyaluran bantuan kepada mereka yang memerlukan dan melaksanakan projek-projek pembangunan yang dirancang sepanjang tahun 2020.

Katanya kerajaan negeri juga sentiasa mengalu-alukan rakyat negeri ini daripada pelbagai kepakaran untuk turut menyumbang buah fikiran dan pandangan demi kemajuan dan kesejahteraan negeri.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.