Anggota harap RCEP bantu bangkit dari kesan COVID-19

57

15 NOV: Sebanyak 15 negara akan menandatangani satu perjanjian perdagangan Asia, hari ini, dengan harapan ia dapat membantu mereka untuk bangkit semula daripada kesan pandemik COVID-19.

Perkembangan itu sekali gus dilihat sebagai pencapaian besar China dalam usaha negara berkenaan memperluaskan pengaruhnya.

Menurut penganalisis, Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) bakal muncul perjanjian perdagangan terbesar di dunia dari segi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

RCEP merangkumi 10 ekonomi Asia Tenggara bersama China, Jepun, Korea Selatan, New Zealand dan Australia.

Perjanjian untuk menurunkan tarif dan membuka perdagangan perkhidmatan dalam blok itu, tidak membabitkan Amerika Syarikat (AS) serta dilihat sebagai suatu alternatif diterajui China kepada inisiatif perdagangan oleh Washington.

Perjanjian dihasilkan dalam masa lapan tahun itu akan dimeterai pada akhir Sidang Kemuncak ASEAN yang diadakan secara maya melalui video berikutan pandemik COVID-19.

Kebanyakan negara terbabit kini bergelut dengan penularan wabak itu, justeru berharap RCEP bakal membantu mengurangkan kesan teruk terhadap ekonomi mereka.

Baru-baru ini, Indonesia terjerumus ke dalam kemelesetan pertama dalam tempoh dua dekad, manakala ekonomi Filipina menguncup sebanyak 11.5 peratus dalam suku tahun yang terbaru.

India menarik diri daripada perjanjian itu, tahun lalu, kerana bimbang akan kemasukan barangan China yang murah ke negara berkenaan, namun boleh menyertainya semula jika mahu kelak.

Meskipun tanpa India, perjanjian itu bakal meliputi 2.1 bilion penduduk dengan anggota RCEP menyumbang kira-kira 30 peratus daripada KDNK global.

Ia berupaya membantu mengurangkan kos dan memudahkan syarikat dengan membenarkan mereka mengeksport produk ke mana-mana sahaja dalam blok berkenaan tanpa perlu memenuhi syarat berasingan bagi setiap negara terbabit.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.