Negeri PKPB atau tidak, semua sekolah ditutup

254

8 NOV: Semua sekolah rendah dan menengah termasuk Kolej Vokasional di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan ditutup mulai esok hingga hari akhir sesi persekolahan 2020 iaitu 17 Disember (Kumpulan A) dan 18 Disember (Kumpulan B)

Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Mohd Radzi Jidin, sekolah-sekolah di Pahang, Kelantan, Perlis dan Sarawak yang tidak dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) juga ditutup hingga akhir tahun.

Radzi berkata, keputusan penutupan semua sekolah terbabit dibuat susulan pengumuman Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam, mengenai pelaksanaan PKPB membabit seluruh negeri di Semenanjung Malaysia kecuali Kelantan, Pahang dan Perlis serta Sarawak mulai bermula 9 November sehingga 6 Disember.

“Mengambil kira pengumuman terbabit serta takwim persekolahan tahun 2020, KPM telah memutuskan bahawa semua sekolah termasuk Kolej Vokasional di bawah KPM di negeri terbabit akan ditutup bermula pada 9 November 2020 sehingga ke hari akhir persekolahan tahun ini. Penutupan ini melibatkan 74 peratus daripada jumlah keseluruhan sekolah di bawah KPM.

“Oleh itu KPM telah memutuskan bahawa semua sekolah di Kelantan, Pahang, Perlis dan Sarawak akan turut ditutup bermula pada 9 November 2020 sehingga ke hari akhir persekolahan tahun ini iaitu pada 17 Disember 2020 bagi negeri Kumpulan A dan 18 Disember 2020 bagi negeri Kumpulan B,” katanya pada sidang media disiarkan secara langsung sebentar tadi.

Mengulas lanjut, Mohd Radzi berkata, langkah berkenaan diambil bagi membantu usaha kerajaan memutuskan rantaian penularan jangkitan wabak COVID-19.

Beliau berkata sepanjang tempoh penutupan terbabit, pengajaran dan pembelajaran akan tetap diteruskan secara ‘Home-based Learning’ mengikut kesesuaian guru dan murid.

“Pentadbir sekolah perlu memastikan guru serta murid melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah manakala guru perlu kekal berada di stesen tempat bertugas masing-masing.

“Bagi murid yang tinggal di asrama pula, ibu bapa atau penjaga perlu mengambil mereka untuk pulang ke rumah masing-masing. Walau bagaimanapun, murid boleh terus kekal berada di asrama sementara menunggu untuk diambil oleh ibu bapa atau penjaga.

“Di sepanjang tempoh tersebut, murid akan berada di bawah pengawasan warden asrama. Keperluan makan dan minum murid sepanjang tempoh tersebut akan disediakan oleh pihak sekolah,” katanya. -Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.