Gaji Pegawai Perubatan Kontrak UD41 selaras ke UD43

685

7 NOV: Kerajaan akan melakukan pelarasan semula gaji melibatkan semua Pegawai Perubatan Kontrak Gred UD41 kepada aras gaji Gred UD43.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) juga merancang agar petugas kontrak boleh diserap masuk ke kementerian itu selepas pelarasan gaji dilaksanakan.

Menurut beliau, KKM juga akan menghantar pegawai perubatan tempatan berkhidmat di Engla serta mengemas kini terma dan syarat penghantaran kumpulan.

“Langkah itu membolehkan pegawai terlibat diberi kelayakan untuk kenaikan pangkat selain melatih mereka menjadi pakar perubatan.

“Mereka (UD41) akan diberikan aras gaji jawatan UD43 berbanding pegawai perubatan yang tetap iaitu UD44,” katanya.

Mengulas komitmen kerajaan untuk mendapatkan vaksin COVID-19, Adham memberitahu selain menyertai pelan peruntukan vaksin COVID-19 global iaitu COVAX, kerajaan turut menjalin kerjasama dua hala dengan beberapa calon vaksin lain untuk mendapatkan akses kepada vaksin itu.

“Apabila vaksin diperoleh, keutamaan akan diberikan kepada petugas barisan hadapan serta kumpulan berisiko tinggi dijangkiti virus itu seperti kanak-kanak. Akses kepada vaksin ini mesti selamat, berkesan dan terjamin.

“Oleh itu, diharap dengan ada banyak usaha melalui kerjasama dua hala, akses vaksin dapat diperoleh dan saya menjangkakan suku pertama tahun depan kita dapat vaksin tersebut,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.