Belanjawan 2021 manifestasi konsep Prihatin Rakyat

115

6 NOV: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Belanjawan 2021 yang bernilai RM322.5 bilion, adalah penzahiran konsep Prihatin Rakyat yang didukung teguh oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Muhyiddin berkata, walaupun negara berada dalam situasi yang sukar dan mencabar, kebajikan rakyat tidak akan diabaikan sama sekali.

Perdana Menteri berkata, ini adalah tekad kerajaan dalam memastikan wabak COVID-19 ditangani dengan berkesan, bagi menjamin matlamat kesejahteraan rakyat, kelangsungan perniagaan serta ketahanan ekonomi.

“Belanjawan ini juga mencerminkan hasrat dan keperluan rakyat dan perniagaan, hasil maklum balas daripada 6,000 respons yang diterima melalui pelbagai platform dan sesi libat urus.

“Kerajaan menggubal sebuah belanjawan yang berprinsip melindungi rakyat dan perniagaan dan membantu mereka untuk melonjak kembali, serta menjamin masa depan mereka yang lebih berdaya tahan dan lestari.

“Kerajaan sedar bahawa yang paling membimbangkan rakyat adalah kesihatan mereka dan punca rezeki bagi menyokong kelangsungan hidup masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Belanjawan 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz merupakan belanjawan pertama yang digubal oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Perdana Menteri menegaskan, kerajaan tidak akan berkompromi dalam soal memastikan rakyat sentiasa dilindungi dan ia jelas dilihat melalui peruntukan yang tertinggi untuk rakyat dalam Belanjawan 2021 ini berbanding belanjawan negara yang pernah dibentangkan sebelum ini.

“Pelbagai langkah yang digubal bukan sahaja bagi keselamatan dan kelangsungan hidup rakyat untuk hari ini, tetapi juga bagi membantu rakyat membina sebuah masa depan yang lebih kukuh.

“Belanjawan 2021 ini juga akan meneruskan momentum yang telah dicapai selepas pelaksanaan empat pakej rangsangan terdahulu yang berjumlah RM305 bilion iaitu PRIHATIN, PRIHATIN PKS+, PENJANA dan KITA PRIHATIN,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata, melalui Belanjawan 2021, pelbagai jenis bantuan, subsidi dan insentif yang bernilai keseluruhannya RM28 bilion telah disediakan oleh Kerajaan terutamanya bagi menangani beban kos sara hidup dan memelihara kebajikan golongan rentan.

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga komited bagi memberi peluang dan mengekalkan pekerjaan, memastikan keterangkuman dan menjamin kesejahteraan hidup rakyat.

Muhyiddin berkata daripada jumlah itu, bantuan langsung iaitu Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), dijangka memanfaatkan sejumlah 8.1 juta rakyat dengan peruntukan RM6.5 bilion.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan terus mengambil maklum kebimbangan rakyat tentang kelangsungan hidup mereka, terutamanya dari segi pekerjaan dan punca rezeki.

“Justeru, kerajaan bertekad untuk mencapai sasaran 500 ribu peluang pekerjaan baharu melalui pelbagai program termasuk peningkatan kemahiran dan latihan semula.

“Berikutan itu kerajaan juga telah mengumumkan pembentukan Majlis Pekerjaan Negara. Majlis ini akan dipengerusikan oleh saya sendiri dan akan menyelaraskan semua inisiatif kementerian-kementerian dan agensi-agensi kerajaan yang terbabit. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.