Kerajaan PN teruskan projek Pan Borneo

160

5 NOV: Kerajaan Persekutuan terus komited untuk meneruskan projek pembangunan dihentikan oleh Pakatan Harapan (PH) terutamanya Projek Lebuh Raya Pan Borneo (Pan Borneo) bagi memberikan manfaat kepada penduduk di negeri Sabah.

Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, kerja-kerja pembinaannya mengalami kelewatan selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) membuat keputusan untuk menamatkan perjanjian Rakan Pelaksana Projek (PDP) bagi projek lebuhraya Pan Borneo Sarawak akan berkuat kuasa pada 20 Februari lalu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen GPS Petra Jaya berkata, susulan penamatan PDP berkenaan, kerajaan Persekutuan komited untuk meneruskan pelaksanaan 15 pakej kerja bagi Projek Lebuh Raya Pan Borneo Sabah secara konvensional dengan kos keseluruhan RM10.12 bilion dibiayai sepenuhnya dengan menggunakan peruntukan pembangunan.

BUNG MOKTAR RADIN
BUNG MOKTAR RADIN

“Oleh itu, bagi memastikan kepentingan kerajaan Persekutuan terpelihara maka tadbir urus bagi pelaksanaan Projek Lebuh Raya Pan Borneo Sabah akan diteruskan sepertimana yang diputuskan oleh Kerajaan Persekutuan melalui Mesyuarat Jemaah Menteri.

“Kerajaan Persekutuan juga telah memutuskan Kementerian Kerja Raya selaku pemilik projek dan JKR Sabah selaku Pegawai Penguasa untuk memastikan kelancaran pelaksanaan projek dari segi pengoperasian,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Fadillah menjawab soalan Ahli Parlimen BN Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang meminta Menteri Kerja Raya menyatakan adakah kerajaan Persekutuan berhasrat menurunkan kuasa kepada Kementerian Kerja Raya Sabah untuk menguruskan sendiri pelaksanaan projek Lebuh Raya Pan Borneo di Sabah.

Bung yang juga Timbalan Ketua Menteri II Sabah juga ingin tahu sejauh manakah kesediaan kementerian untuk menyalurkan peruntukan secara terus dan memberi kepercayaan kepada Kementerian Pembangunan Infrastruktur Sabah untuk mengurus tadbir pelaksanaan projek-projek di Sabah berdasarkan keperluan yang telah dikenal pasti di peringkat negeri.

Mengulas lanjut, Fadillah berkata tindakan susulan berterusan sedang dilaksanakan bagi menambah baik kaedah pelaksanaan yang sudah diputuskan sebelum ini.

Dalam pada itu, beliau berkata kerajaan juga sentiasa komited dalam menyalurkan peruntukan bagi tujuan kelancaran dan kelangsungan pelaksanaan projek Pan Borneo Sabah.

“Seperti apa Yang Berhormat sedia maklum selepas berlaku perubahan kerajaan di peringkat kerajaan Persekutuan, PH membuat keputusan untuk menamatkan PDP sekali gus ia menjejaskan perancangan dan pelaksanaan projek Pan Borneo Sabah itu sendiri kerana pengubahsuaian selepas pelaksanaan diserahkan kembali kepada JKR.

“Untuk itu keseluruhan projek yang dirancangkan di peringkat awalan pakej Pan Borneo Sabah adalah 35 iaitu 11 dalam peringkat pelaksanaan; empat di peringkat proses tender dan 20 belum mendapat peruntukan.

“Ini kerana mengikut perancangan asal projek Pan Borneo Sabah akan dibangunkan dengan menggunakan dua peruntukan iaitu dana pembangunan dan dana infrastruktur. Bagaimanapun, ketika ini dana infrastruktur sudah dibatalkan jadi hanya tinggal peruntukan pembangunan.

“Insya Allah kita akan memohon peruntukan pembangunan di bawah Rancangan Malaysia ke-12 bagi membolehkan JKR menyiapkan projek Pan Borneo Sabah dan pelaksanaannya nanti kita akan bekerjasama dengan Timbalan Ketua Menteri Sabah kerana beliau adalah Menteri Kerja Raya Sabah,” katanya ketika menjawab soalan tambahan dikemukakan oleh Bung Moktar.

Terdahulu, Bung Moktar meminta Menteri Kerja Raya menjelaskan sama Kerajaan Persekutuan akan bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi memastikan projek pembangunan infrastruktur terutama Pan Borneo dapat disiapkan dalam tempoh lima tahun akan datang seperti dijanjikan dalam Aku Janji Gabungan Rakyat Sabah semasa kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.