Seorang lagi anak kapal Topaz meninggal dunia

154

27 OKT: Seorang lagi anak kapal Dayang Topaz yang karam di 7.7 batu nautika dari Kuala Baram, Miri, Sarawak, awal pagi tadi dilaporkan meninggal dunia, menjadikan jumlah kru yang maut akibat kejadian itu seramai dua orang.

Pemangku Pengarah Bahagian Carilamat dan Bantuan Bencana, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Komander Maritim D. Suzanna Razali Chan, memaklumkan kedua-dua mangsa adalah warganegara Malaysia.

“Berdasarkan maklumat terkini oleh Pusat Koordinasi Mencari dan Menyelamat (MRCC) Putrajaya, kedua-dua mangsa diterbangkan ke Lapangan Terbang Miri menggunakan pesawat AW 189 PETRONAS dan selamat mendarat jam 5.40 petang tadi.

“Kedua-dua mangsa adalah warganegara Malaysia dan disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Sebaik tiba di Lapangan Terbang Miri, mayat kedua-dua mangsa kemudian dibawa ke hospital oleh pihak polis untuk tindakan selanjutnya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, katanya seramai 173 orang daripada 185 kru kapal Dayang Topaz yang selamat sudah pun dibawa ke jeti Pelabuhan Miri.

“Kesemua mangsa akan menjalani saringan COVID-19 dan ditempatkan sementara di sebuah fasiliti penginapan bagi tujuan kuarantin serta diberi rawatan lanjut.

“Seramai 12 lagi kru masih kekal berada di atas kapal bagi memastikan keselamatan kapal,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.