Sudan setuju jalin hubungan dengan Israel

142

24 OKT: Sudan muncul negara terbaharu yang bersetuju untuk mengiktiraf Israel, semalam, selepas Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Bahrain.

Memetik laporan AFP, Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengumumkan persetujuan oleh kerajaan Sudan itu sejurus beliau secara rasminya menamatkan gelaran negara berkenaan sebagai pembiaya keganasan, sekali gus menyaksikan objektif utama Khartoum tercapai.

Terdahulu, pemberita dibawa masuk ke Pejabat Oval di mana Trump sedang bercakap dalam talian menggunakan pembesar suara dengan pemimpin Sudan dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang juga sekutu rapat Presiden AS itu.

“Ini betul-betul mengubah rantau itu. Ia mengubah kehidupan rakyat menjadi lebih baik dan membolehkan kita memfokus kepada usaha membina negara serta masa depan kita,” Netanyahu didengar berkata sedemikian kepada Trump.

Trump mendakwa, lebih banyak lagi negara Arab bakal mengiktiraf Israel, termasuk Arab Saudi.

“Kita mempunyai sekurang-kurang lima lagi yang ingin menyertai dan akan ada lebih daripada itu, tidak lama lagi,” katanya.

Setakat bulan lalu, negara Arab yang mengiktiraf Israel adalah Jordan dan Mesir selepas AS bertindak sebagai perantara.

Kepemimpinan Palestin menyelar tindakan negara Arab mengiktiraf Israel tanpa sebarang perkembangan bagi membantu perjuangan mereka.

Pejabat Presiden Palestin, Mahmud Abbas, mengutuk dan menolak perjanjian antara Sudan dengan Israel yang telah merampas tanah Palestin.

“Tiada sesiapa pun mempunyai hak untuk bersuara bagi pihak rakyat Palestin dan perjuangan Palestin,” katanya dalam satu kenyataan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.