MN bincang kemasukan Bersatu malam ini

1,100

19 OKT: Mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Muafakat Nasional (MN) akan membincangkan penyertaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) ke dalam gabungan itu secara rasmi.

Perkara itu disahkan oleh Setiausaha Agung Bersama Sekretarian MN, Tan Sri Annuar Musa dalam sidang media di Putrajaya, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berkata, perkara itu boleh dibincangkan kerana ia pernah diminitkan dalam mesyuarat sebelum ini.

annuar musa
ANNUAR MUSA

“Mungkin kemasukan Bersatu itu boleh dibincangkan kerana telah ada dalam minit mesyuarat yang epas yang merupakan satu perkara yang boleh dibangkitkan dalam mesyuarat malam ini.

“Lazimnya timbalan-timbalan presiden yang akan mempengerusikannya, saya turut jadi ahli dan urusetianya namun malam ini kita jemput Presiden UMNO dan PAS. Kita harap presiden dapat menjenguk dan memberikan sedikit sebanyak nasihat dan perbincangan demi memperkuatkan muafakat MN,” katanya.

Mesyuarat Biro Politik UMNO pada 13 Oktober lalu memutuskan bahawa parti itu akan mencadangkan kepada Jawatankuasa Pemandu MN agar MN didaftar dengan segera sebagai sebuah gabungan politik yang sah.

Dalam pada itu, Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh memberitahu, penyertaan Bersatu sebelum ini telah dimaklumkan secara hitam putih dan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersetuju untuk menyertai MN.

Beliau tidak menolak perbincangan kemasukan Bersatu akan memerlukan draf memorandum persefahaman (MOU), piagam yang baharu dan tidak lagi menggunakan kaedah seperti UMNO dan Pas sebelum ini ketika menubuhkan MN.

“Bersatu dah setuju untuk menyertai MN cuma kerjasama yang UMNO dengan Pas dulu lama, sekarang ini kita kena draf MOU yang baharu, piagam dan sebagainya.

“Jadi kalau Bersatu masuk tentu ia tidak boleh ambil sahaja piagam lama, MOU lama. Jadi macam mana cara kerjasama itu kita bincang, yang penting kerjasama demi mengutamakan penyatuan dan perpaduan politik Melayu kerana inilah yang telah diamanahkan kepada kita,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.