Kerajaan PN bakal lebih kukuh

2,575

19 OKT: UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) masih mengadakan runding berhubung syarat baharu kerjasama politik dalam memperkukuh kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, perbincangan sering diadakan membabitkan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Perdana Menteri yang juga Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dengan terbaru malam kelmarin.

Malah, Annuar yang juga Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), berkata beliau sendiri ada mengadakan pertemuan dengan bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak malam tadi bagi membincangkan isu sama.

“Saya sendiri baru berjumpa Perdana Menteri dan malam tadi saya jumpa Datuk Seri Najib. Malam sebelumnya, saya bertemu dengan Presiden (UMNO), Ahmad Zahid.

“Saya nampak pemimpin kita semuanya berjiwa besar. Mereka bukan bergaduh, tetapi duduk untuk berbincang dan itu jalan terbaik. Kita bincang anak-beranak, macam adik-beradik,” katanya ketika sidang media selepas program Operasi Sanitasi Awam, di Presint 4, Putrajaya, hari ini.

Ditanya mengenai perkembangan rundingan, Annuar yakin sebahagian besar penyelesaian sudah dicapai, justeru beliau meminta semua pihak memberi ruang kepada pemimpin parti untuk membuat pengumuman mengenainya.

Terdahulu, beliau menerusi akaun Twitter memaklumkan UMNO dan parti gabungan bakal muncul lebih padu dan kuat selepas ini.

Annuar berkata, semua yang terbabit perlu berusaha tanpa putus asa bagi mengukuhkan solidariti, manakala sikap matang ditunjukkan pimpinan amat mengagumkan.

Mengulas maksud ciapannya, Annuar berkata, kerjasama itu termasuk membabitkan persiapan Pilihan Raya Umum (PRU) bersama rakan parti termasuk yang mendokong kerajaan PN.

“Rakyat semakin meluat kalau kita asyik berpolitik dan tengok semuanya jadi tunggang terbalik, tiga kali setahun nak susun Kabinet.

“Kita kena malu kepada dunia kerana sebelum ini kita terkenal dengan kestabilan politik sejak awal merdeka. Cuma, penggal PRU-14 ini sahaja nampak lain.

“Kembali kepada penyatuan dan perpaduan itu lebih penting kita bermuafakat dan bekerjasama,” katanya.

Ditanya khabar angin berlaku rombakan Kabinet dalam kerajaan PN, Annuar berkata ia tidak berbangkit dan hanya cakap kosong sahaja kerana perkara paling utama adalah untuk membentuk penyatuan dan perpaduan.

Pada masa sama, Annuar ketika ditanya mengenai isu surat Presiden UMNO, kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tular, berkata perkara itu akan diperincikan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti esok dan setakat ini semua pihak perlu menerima penafian dibuat parti.

“Secara logik isu sokongan UMNO terhadap Anwar tidak berbangkit lagi kerana Presiden PKR itu gagal membuktikan sokongan yang meyakinkan.

“Kalau kita bincang benda yang gagal tidak ada makna dan pada saya lebih baik pandang ke hadapan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.