Tabung COVID-19 KKM diaktif semula

383

17 OKT: Kementerian Kesihatan (KKM) mengaktifkan semula penerimaan sumbangan tunai COVID-19 ke Akaun Amanah Pembelian Kelengkapan Keperluan Perubatan dan Perkhidmatan Fasiliti KKM.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menerusi satu hantaran di Facebook, hari ini.

Sehubungan dengan itu, sumbangan tunai di bawah Akaun Amanah itu boleh disalurkan kepada akaun RHB Bank bernombor 2-66016-0002347-5, atas nama Sumbangan Perubatan KKM.

Beliau turut berkongsi kenyataan media yang dikeluarkan Ketua Setiausaha KKM, Datuk Seri Dr Chen Chaw Min berhubung sumbangan tersebut.

Chaw Min berkata tindakan mengaktifkan akaun ini dilakukan semula selepas pertanyaan daripada pelbagai pihak yang ingin membuat sumbangan tunai bagi membantu KKM menangani wabak COVID-19.

Menurut beliau, Kementerian Kewangan juga telah meluluskan kemudahan pemotongan cukai di bawah Subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi sumbangan tunai ke akaun amanah ini.

“KKM tidak akan melantik sebarang pihak atau ejen bagi melaksanakan kutipan sumbangan tunai atas nama kementerian ini.

“Sebarang pertanyaan dan pemakluman mengenai sumbangan tunai di bawah akaun amanah ini, sila hubungi 03-88833111 atau melalui email [email protected] gov.my.

Justeru itu, beliau mengucapkan terima kasih di atas kesudian syarikat, pertubuhan bukan kerajan (NGO) dan orang ramai yang telah memberi sumbangan tunai kepada KKM dalam usaha menangani wabak COVID-19. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.