Pertemuan Zahid-Hadi perkukuh MN

230

17 OKT: Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengadakan pertemuan dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi mengukuhkan dan memperkuatkan lagi Muafakat Nasional (MN).

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menerusi Facebook miliknya, hari ini.

Beliau berkata, pertemuan antara kedua-dua pemimpin tertinggi itu berlangsung selama hampir dua jam penuh dengan semangat ukhuwwah dan mahabbah.

“Kedua-dua pimpinan tertinggi ini turut berkongsi citra dan semangat untuk terus memastikan muafakat UMNO-PAS dipertahan dan diperkasakan.

“Biarlah apa jua tohmahan dan fitnah yang cuba dilontarkan untuk menggagalkannya, yang pasti UMNO-PAS terus kekal muafakat,” katanya.

Beliau menambah, penyatuan antara dua parti ini perlu diperkukuhkan demi rakyat khususnya umat Islam di negara ini.

“Antara kata-kata Tuan Guru yang begitu membekas di jiwa saya, ‘UMNO dan PAS adalah tunjang kekuatan orang Melayu dan Islam’.

“Kita kena pastikan tunjang ini terus diperkuatkan demi rakyat dan ummah!,” katanya.

Mesyuarat Biro Politik UMNO pada 13 Oktober lalu memutuskan bahawa parti itu akan mencadangkan kepada Jawatankuasa Pemandu MN agar MN didaftar dengan segera sebagai sebuah gabungan politik yang sah.

Sementara itu, Ketua Dewan Pemuda Pas, Ir Khairil Nizam Khirudin berkata, walau apapun percaturan yang ingin dilakukan, perpaduan Melayu-Islam yang menjadi tonggak kestabilan politik negara ini mesti diperkukuhkan.

“Inilah gagasan yang telah sekian lama diusahakan Datuk Seri Tuan Guru Presiden PAS.

“Pemuda PAS komited dalam perpaduan Melayu-Islam yang menjadi teras kepada Rakyat Malaysia yang berbilang kaum,” jelasnya.

Beliau turut menyeru agar MN diperkukuhkan dan pada masa yang sama Perikatan Nasional (PN) yang menjadi harapan seluruh rakyat diperkemaskan. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.