EAIC buka kertas siasatan kes suspek Macau Scam lolos

139

16 OKT: Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC), sudah membuka kertas siasatan berhubung isu suspek utama kes penipuan Macau Scam dan penggubahan wang haram yang melarikan diri ketika cuba ditahan semula oleh polis di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya, pada Ahad lalu.

Pengerusinya, Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata EAIC memandang serius kes suspek melarikan diri dan siasatan akan menjurus kepada punca sebenar lelaki terbabit boleh melepaskan diri.

Mohd Sidek Hassan

Berikutan itu, Mohd Sidek berkata EAIC sedang mengambil tindakan sewajarnya, bersesuaian mengikut peruntukan di bawah Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan atau Akta 700.

“EAIC akan memaklumkan tindakan selanjutnya yang diambil, seperti yang termaktub di bawah Akta 700,” katanya dalam satu kenyataan ringkas sebentar tadi.

Sebelum ini media melaporkan Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW) mahu pihak berkuasa menyiasat kemungkinan penglibatan ‘orang dalam’ bersubahat membantu suspek utama kes Macau Scam dan judi dalam talian bergelar Datuk Seri melahirkan diri daripada ditahan semula oleh polis, kelmarin.

Berikutan itu MCW mencadangkan pihak berkuasa menubuhkan pasukan siasatan khas bagi merungkai misteri kehilangan suspek utama bergelar Datuk Seri yang dikaitkan dengan sindiket pengubahan wang haram terbabit.

Presiden MCW, Jais Abdul Karim berkata, pasukan khas berkenaan perlu dianggotai oleh pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan SPRM bagi memastikan siasatan kes berkenaan benar-benar telus dan adil.

Katanya PDRM perlu bersama dalam siasatan khas itu dapat mengenal pasti punca dan bagaimana suspek boleh melarikan diri. -Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.