CCTV dedah cara suspek utama Macau Scam lari

488

15 OKT: Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) mendedahkan suspek utama kes Macau Scam bergelar Datuk Seri sebenarnya dibantu dua pengawal peribadi untuk melarikan dengan memanjat pagar belakang bangunan Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) baru-baru ini.

Menurut sumber, suspek dikatakan berbuat demikian selepas mendapati ramai anggota polis sedang berkumpul di hadapan lobi utama bangunan SPRM berkenaan.

Terdahulu, pada 11 Oktober lalu, seramai sembilan suspek yang dilepas reman, dibawa balik ke pejabat SPRM untuk proses dokumentasi jaminan.

“Ini menyebabkan kesemua suspek tidak mahu keluar dari kenderaan masing-masing. Ada di kalangan ahli keluarga suspek juga hadir untuk proses jaminan.

“Berikutan itu berlaku kekecohan di lobi utama bangunan SPRM bila kesemua OKT (orang kena tahan) enggan turun dari kenderaan kerana kehadiran anggota polis yang ramai di lobi Ibu Pejabat SPRM,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Bagaimanapun, hasil perbincangan antara SPRM, polis dan peguam yang hadir, pihak polis akur dan bersetuju untuk menunggu di pintu utama luar pejabat SPRM.

“Selepas selesai proses dokumentasi jaminan, kesemua OKT dibebaskan dan menaiki kenderaan masing-masing keluar dari Ibu pejabat SPRM.

“Terdapat empat kenderaan model Vellfire memasuki Ibu Pejabat SPRM bagi menjemput saspek yang melarikan diri itu.

“Setiap kenderaan yang melalui pintu pagar utama ditahan polis dan suspek-suspek ditangkap semula polis.

“Walau bagaimanapun salah seorang seorang suspek yang telah dibebaskan dengan jaminan, diserahkan SPRM kepada peguam beliau, “katanya.

Menurutnya, suspek terbabit kemudian masuk ke dalam kenderaan Vellfire bersama-sama peguam, pengawal peribadi dan pemandu.

“Suspek sememangnya telah masuk ke dalam kenderaan dan dilihat menuju ke pintu pagar utama.

“Walau bagaimanapun dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, beliau dipercayai bertindak keluar dari kenderaan dan melarikan diri di pagar sisi (berdekatan pintu belakang bangunan SPRM) dengan dibantu dua lagi pengawal peribadi yang bersedia untuk membantu beliau memanjat pagar dan meloloskan diri dari tangkapan polis.

“Apabila pihak polis menahan Vellfire yang melalui pintu pagar utama, baru disedari suspek terbabit sudah melarikan diri.

“Hasil semakan CCTV mendapati suspek memanjat pagar dengan bantuan dua sumber itu berkata, sesampai sahaja di pejabat SPRM, kelihatan ramai pegawai polis berkumpul di lobi utama,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.