UMNO cadang syarat baru bekerjasama dalam PN

700

13 OKT: UMNO membuat pertimbangan untuk menarik diri dari menyokong Perikatan Nasional (PN) dan akan memberi syarat baharu kepada Kerajaan PN bagi meneruskan kerjasama politik secara perjanjian bertulis untuk dilaksanakan secepat mungkin.

Perkara itu dimaklumkan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan seperti yang diputuskan Biro Politik UMNO yang bermesyuarat malam ini.

ahmad maslan

Mesyuarat berkenaan dipengerusikan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dah dihadiri Jawatankuasa Pengurusan UMNO serta kesemua Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri kecuali Sabah.

Ahmad yang ditemui media selepas mesyuarat itu ketika ditanya apakah ini bermakna UMNO menarik diri daripada PN, beliau berkata, yang diputuskan adalah ‘membuat pertimbangan’.

Katanya, pimpinan parti juga berharap dapat mengadakan pertemuan bersama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin esok untuk berbincang pendirian diputuskan UMNO malam ini termasuk ‘syarat baharu’.

“Untuk makluman, Ahmad Zahid juga dititah menghadap Yang di-Pertuan Agong Khamis ini jam 5 petang,” ujarnya.

Berhubung Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menghadap Seri Paduka hari ini, Ahmad berkata, itu atas kapasiti peribadi.

“Itu pandangan kami,” katanya.

Keputusan mesyuarat malam ini jelas Ahmad, dipersetujui secara sebulat suara walaupun ada pemimpin yang tidak dapat hadir kerana perlu menjalani kuarantin iaitu Naib Presiden, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Sabtu ini, dengan kuorum semua, Majlis Tertinggi akan bermesyuarat secara online,” jelasnya.

Sementara itu, Ahmad berkata, UMNO juga akan mencadangkan kepada Jawatankuasa Pemandu Muafakat Nasional (MN) agar MN didaftar dengan segera sebagai sebuah gabungan politik yang sah.

Katanya, UMNO akan terus berjuang demi kepentingan rakyat untuk memastikan pandemik COVID-19 dapat ditangani oleh kerajaan dan pihak berkaitan dengan berkesan demi kesejahteraan rakyat dan negara.

“UMNO berpandangan bahawa kestablilan politik sangat penting dan pertumbuhan ekonomi mesti ditingkatkan. Sebarang keputusan yang UMNO lakukan adalah untuk manfaat rakyat, agama, bangsa dan negara,” katanya.

Sementara itu, kata Ahmad, mesyuarat juga memutuskan Perhimpunan Agung UMNO akan diadakan pada 18 dan 19 Disember ini.

Katanya, Perhimpunan Agung bagi sayap-sayap UMNO pula berlangsung dari 17 dan 18 Disember.

“Mesyuarat perwakilan UMNO bahagian dan sayap-sayap pula akan berlangsung pada 6 hingga 8 November secara serentak di seluruh negara. Mesyuarat akan dirasmikan ketua bahagian masing-masing,” katanya. -Oleh M. HERMAN HAMID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.