Sistem CRT rosak, perbicaraan Zahid tergendala

60

12 OKT: Sistem baharu rakaman nota keterangan (CRT) yang bermasalah menyebabkan perbicaraan yang membabitkan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, tergendala beberapa jam pada sebelah pagi dan terpaksa ditangguhkan ke sebelah petang.

Saksi pendakwaan ke-90, Mejar Mazlina Mazlan sedang memberikan keterangan ketika pemeriksaan balas oleh peguam Ahmad Zahid, Datuk Ahmad Zaidi Zainal dan kemudiannya oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran, apabila CRT mengalami kerosakan.

Pada sesi petang semasa disoal oleh Timbalan Pendakwa Raya Lee Keng Fatt tentang mengapa beliau masih memasukkan cek yang terdapat kesilapan, Mazlina mengatakan tidak perasan.

Mazlina juga mengakui menjalankan dua tugas dalam satu masa, iaitu ketika memegang jawatan sebagai setiausaha eksekutif kepada Ahmad Zahid, beliau juga menjadi LO (pegawai perhubungan) dan ADC (pegawai pengiring) kepada isteri Ahmad Zahid, Datin Seri Hamidah Khamis.

mazlina
MAZLINA MAZLAN

Sebaik selesai menjawab soalan Lee, Mazlina dilepas dan dibebaskan.

Mazlina ialah saksi ke-90 dalam perbicaraan ini di mana Ahmad Zahid menghadapi pertuduhan rasuah, pengubahan wang haram dan pecah amanah (CBT) dana Yayasan Akalbudi.

Selesai pemeriksaan balas Mazlina, Hakim Collin Lawrence Sequerah dimaklumkan oleh Raja Rozela bahawa terdapat sembilan lagi saksi yang perlu tampil memberi keterangan dan kesemua mereka adalah Pegawai Penyiasat.

Ini menjadikan secara keseluruhan, seramai 99 saksi dipanggil memberi keterangan dalam kes Ahmad Zahid.

Hakim berpesan kepada pasukan pendakwa dan peguam bela jika boleh, beliau tidak mahu perbicaraan dilengahkan. – Oleh NOOR HASILAH ISMAIL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.