Retorik Anwar buat rakyat lagi marah pada ahli politik

1,567

10 OKT: Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim diingatkan supaya menghentikan komplot politik sehingga pandemik COVID-19 dapat ditangani dengan sebaik mungkin.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU, Datuk Eddin Syazlee Shith berkata, jika retorik ini terus dimainkan, ini pastinya menimbulkan kemarahan rakyat yang akan memberi tanggapan bahawa orang politik hanya mementingkan kuasa berbanding menjaga kestabilan serta keselamatan negara.

Eddin Syazlee Shith

“Sudahlah selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, orang politik dilemparkan pelbagai tuduhan dan tohmahan sebagai punca peningkatan kes COVID-19 ini, kita tidak mahu rakyat terus mempunyai persepsi negatif terhadap kumpulan kita.

“Seeloknya kita semua memberi ruang dan peluang serta membantu kerajaan terutamanya Kementerian Kesihatan Malaysia dalam usaha melawan pandemik COVID-19.

“Saya juga berdoa semoga Allah SWT mempermudahkan segala urusan kita membendung wabak ini dan semoga Allah menghapuskan COVID-19 di Malaysia serta seluruh dunia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Pilah itu juga menggesa parti politik tanah air supaya melaksanakan ‘gencatan politik’ buat sementara waktu berikutan peningkatan kes COVID-19 kebelakangan ini.

Menurut Eddin Syazlee, tidak dapat dinafikan peningkatan gelombang kali ini berkait rapat dengan PRN Sabah dan semua ahli politik perlu mengambil iktibar daripadanya.

“Saya menyeru semua pihak melakukan gencatan politik supaya kerajaan dan rakyat dapat menumpukan perhatian dalam usaha membendung penularan wabak maut itu.

“Dalam suasana negara dan rakyat dicengkam kebimbangan susulan peningkatan mendadak kes COVID-19, adalah tidak wajar untuk kita bercakap, bertindak dan memanipulasi isu-isu politik ketika ini.

“Saya percaya selepas usainya PRN Sabah bulan lalu dan disusuli dengan bertambahnya kes COVID-19 , rakyat sudah muak untuk melayan sebarang polemik politik negara,” katanya.

Dalam pada itu, Eddin Syazlee yang juga Timbalan Menteri Kerja Raya mengharapkan agar pucuk pimpinan Perikatan Nasional membuat pendirian untuk tidak bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi yang akan diadakan selepas kematian Ahli Parlimennya, Datuk Liew Vui Keong.

“Keputusan tidak bertanding itu wajar diambil atas faktor mengelakkan berlakunya situasi dan suasana tidak terkawal ketika proses berkempen seterusnya dalam membendung penularan pandemik COVID-19,” katanya. -Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.