PCS tak bertanding PRK Batu Sapi

85

9 OKT: Parti Cinta Sabah (PCS) membuat keputusan untuk tidak menyertai Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi yang akan diadakan berikutan kematian penyandang kerusi itu, Datuk Liew Vui Keong pada 2 Oktober lalu.

Setiausaha Agungnya, Ansari Abdullah berkata, keputusan itu dibuat selepas mengambil kira kepentingan nyawa dan keselamatan rakyat susulan peningkatan kes COVID-19 di Sabah sejak kebelakangan ini.

Beliau berkata, Sabah tidak mampu dan tidak berupaya lagi untuk menanggung penularan kes baharu COVID-19 jika proses kempen dan pengundian PRK Parlimen Batu Sapi dilaksanakan.

“Kami berdoa supaya Sabah dan rakyatnya dilindungi daripada gejala virus COVID-19. Pada kami, nyawa dan keselamatan rakyat mengatasi segala pertimbangan politik.

“Sabah sedang dilanda jangkitan COVID-19 yang amat teruk dan jelas prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16 baru-baru ini gagal membendung penularan virus itu,” katanya dalam kenyataan media menerusi laman Facebook miliknya, hari ini.

Setakat ini, Barisan Nasional (BN) telah mengumumkan tidak akan meletakkan calon untuk bertanding dalam PRK Parlimen Batu Sapi. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.