Merancakkan kembali pelancongan domestik Malaysia

140

Pemulihan ekonomi akan memakan masa yang panjang malah ada pihak yang berpendapat sektor pelancongan mungkin mengambil masa sehingga dua ke tiga tahun untuk kembali ke tahap normal selepas pandemik COVID-19 berakhir.

Dalam keadaan seluruh dunia sedang berdepan penularan wabak ini, sudah tentu pelancongan antarabangsa tidak dapat beroperasi.

Bagi memastikan sektor pelancongan negara tidak lumpuh, usaha memperkasakan pelancongan domestik perlu segera dilaksanakan.

MOHD SHARKAR SHAMSUDIN

Apabila menyebut pelancongan domestik bermakna rakyat melancong di dalam negara sendiri, tidak kira berapa jarak destinasi dituju dengan tempat tinggal dan apa aktiviti yang dilakukan.

Untuk merancakkan pelancongan domestik, tiga cadangan cuti boleh dilaksanakan bagi memacu kembali sektor pelancongan negara.

Mewujudkan empat giliran waktu kerja

Dengan cara ini, akan ada empat kumpulan yang bekerja dan dalam satu minggu, satu kumpulan boleh mengambil cuti pada Jumaat jika mereka bercuti Sabtu dan Ahad dan bagi yang bercuti Jumaat dan Sabtu, mereka boleh ambil cuti Ahad.

Ini boleh dilakukan bergilir setiap minggu bagi kumpulan kerja yang berbeza, dengan cara ini setiap kumpulan kerja dapat bercuti selama tiga hari untuk melancong ke destinasi menarik dalam negara.

Jika setiap minggu ada rakyat yang bercuti pastinya merancakkan sektor pelancongan domestik sekali gus membantu pengusaha rumah rehat dan hotel meneruskan perniagaan mereka.

Sistem cuti pada hujung minggu diubah

Jika ini dapat dilaksanakan tentunya aktiviti pelancongan domestik tidak hanya akan tertumpu pada hari minggu sahaja (Sabtu dan Ahad) atau (Jumaat dan Sabtu) sebaliknya pada hari-hari lain (Isnin hingga Khamis), mereka yang digilirkan tidak bekerja boleh bercuti bersama keluarga.

Negara mempunyai kira-kira 15 juta pekerja, saya ambil contoh jika 500,000 orang bercuti pada setiap hari, tentunya ia dapat merancakkan sektor pelancongan domestik sekali gus majukan pelancongan negara secara keseluruhannya.

Cuti sekolah tidak serentak

Musim cuti persekolahan perlu diubah supaya semua sekolah tidak bercuti serentak.

Sebagai contoh, setiap kali musim cuti sekolah hanya tiga atau empat negeri yang bercuti. Ini penting bagi memastikan tidak berlaku limpahan pelancong sekali gus menyebabkan kesesakkan kerana mereka bercuti pada masa yang sama.

Saya melihat tiga cadangan ini perlu dilaksanakan ketika ini untuk kita merancakkan sektor pelancongan domestik negara.

Jika tidak, aktiviti pelancongan domestik hanya akan tertumpu pada cuti hujung minggu atau hari-hari tertentu sahaja dan lebih parah lagi menyebabkan kesesakan melampau sebagai contoh di Cameron Highlands, Kuala Gandah jika pada cuti hujung minggu kesesakannya tidak boleh diatasi.

DATUK SERI MOHD SHARKAR SHAMSUDIN
Exco Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar, Perladangan & Komoditi Negeri Pahang

Get real time updates directly on you device, subscribe now.