Pemulihan ekonomi lenyap jika kuat kuasa PKP

47

7 OKT: Perancangan kerajaan untuk memulihkan ekonomi negara akan lenyap begitu sahaja jika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan semula.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, melihat kepada keadaan semasa untuk memulihkan kembali ekonomi, negara tidak lagi boleh berhadapan dengan PKP.

Menurut beliau, ini disebabkan proses pemulihan yang telah dimulakan sejak bulan Mei dan Jun lalu dengan suntikan dana oleh pihak kerajaan melalui Penjana 1 dan 2 perlu digerakkan secara berterusan.

WAN JUNAIDI
WAN JUNAIDI TUANKU JAAFAR

“Kerajaan juga ingin melihat hasil ataupun impak daripada sumbangan yang diberikan melalui PENJANA dan PRIHATIN

“Dan jika kerajaan bertindak untuk menguatkuasakan semula PKP di seluruh Negara makanya dikhuatiri segala apa yang dirancangkan akan lenyap begitu sahaja.

“Saya masih ingat apa yang disebut oleh YAB Perdana Menteri pada 4 Mei yang lepas iaitu kerajaan bakal kehilangan sebanyak 2.4 billion sehari kesan daripada pelaksanaan PKP dan perkara ini mesti dielakkan daripada berulang, ” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Walau bagaimanapun, Wan Junaidi berharap agar pihak peniaga dapat mengikuti prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan.

Beliau turut mengharapkan agar masyarakat umum juga dapat mematuhi SOP yang telah digariskan jika tidak mahu ‘Abah rotan lagi’ demi kebaikan seluruh Negara dan keluarga kita semua.

“Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi melalui agensinya sedang rancak menjalankan latihan secara “Coaching” bagi meningkatkan motivasi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk terus menjalankan perniagaan mereka walaupun berhadapan dalam situasi yang tidak menentu kesan daripada penularan wabak COVID-19.

“Semua agensi di bawah kementerian telah dan sedang melaksanakan program dan aktiviti bagi menggalakkan ekonomi dalam semua bidang.

Sementara itu, Wan Junaidi berkata pihaknya menyambut baik keputusan kerajaan melalui pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung tindakan kerajaan dalam mengawal penularan wabak COVID-19 selepas berakhirnya Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah baru-baru ini.

“Saya amat berterima kasih kepada kerajaan yang diterajui oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana tidak melaksanakan kembali PKP di seluruh negara.

“Tetapi mengambl tindakan secara kawalan setempat melalui sekatan pergerakan bagi kawasan-kawasan tertentu terutamanya di daerah yang berada dalam kategori zon merah yang kebanyakannya berada di Sabah,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.