Isu gelang pengawasan, PM tak langgar arahan KKM

111

7 OKT: Pejabat Perdana Menteri menafikan dakwaan pihak tertentu bahawa Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, melanggar arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana tidak memakai gelang pengawasan ketika menyampaikan perutusan khas situasi semasa COVID-19 semalam.

Pejabat Perdana Menteri menjelaskan bahawa sebenarnya Muhyiddin tidak diberikan gelang pengawasan oleh KKM.

“Berdasarkan penilaian risiko yang dibuat oleh pegawai KKM pada 5 Oktober, YAB Perdana Menteri dinasihatkan supaya menjalani kuarantin kendiri dan memantau status kesihatan kendiri di rumah selama 14 hari menggunakan ‘home assessment tool’ (HAT) dalam aplikasi MySejahtera.

“Sehubungan itu beliau tidak dikehendaki oleh KKM untuk memakai gelang pengawasan. Justeru, dakwaan YAB Perdana Menteri melanggar arahan KKM adalah tidak benar,” kata Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan media, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Pejabat Perdana Menteri menjelaskan bahawa keputusan ujian saringan COVID-19 dilakukan pada 5 Oktober lalu ke atas Perdana Menteri juga disahkan negatif, semalam.

Selain itu, Muhyiddin juga menjalani tiga ujian pengesanan COVID-19 dalam tempoh tiga minggu lalu iaitu 22, 26 dan 29 September dan semua keputusan didapati negatif.

“Bagaimanapun, YAB Perdana Menteri juga dinasihatkan supaya segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan berhampiran sekiranya mengalami gejala semasa tempoh pemantauan berkenaan.

“Setakat ini keadaan kesihatan Perdana Menteri adalah baik. Walaupun begitu beliau akan terus melakukan kuarantin kendiri sehingga tempoh 14 hari seperti ditetapkan oleh KKM,” jelas Pejabat Perdana Menteri. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.