Azmin Ali negatif COVID-19, masih kuarantin kendiri

98

7 OKT: Tanda tanya mengenai status kesihatan Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, kini terjawab apabila Ahli Parlimen Gombak itu memaklumkan keputusan dua ujian COVID-19 yang dilakukan beliau adalah negatif.

Bagaimanapun, Mohamed Azmin yang juga Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN), menjelaskan beliau akan terus menjalani proses kuarantin kendiri di rumah sehingga keputusan ujian saringan COVID-19 ketiga dibuat di Pejabat Kesihatan Daerah Putrajaya, keluar tidak lama lagi.

“Banyak spekulasi mengenai status kesihatan saya. Terima kasih kerana ramai yang prihatin dan mendoakan kesejahteraan dan keselamatan saya sekeluarga.

“Saya telah menjalani dua ujian COVID-19. Alhamdulillah, keputusan kedua-dua ujian adalah negatif. Saya akan meneruskan kuarantin kendiri sehingga ujian COVID-19 yang ketiga dibuat di Pejabat Kesihatan Daerah Putrajaya.

“Buat masa ini, saya tetap melaksanakan tugas dan tanggungjawab dari rumah. Saya mendoakan semoga seluruh rakyat Malaysia senantiasa dilindungi dari jangkitan COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan menerusi laman Facebook miliknya sebentar tadi.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengesahkan bahawa tujuh menteri dan enam timbalan menteri Kabinet kini menjalani kuarantin kendiri di rumah masing-masing.

Mereka menjalani kuarantin di rumah selepas dikatakan menjadi antara kontak rapat kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang disahkan positif COVID-19 ketika menghadiri Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 3 Oktober lalu. -Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.