Ciapan Twitter doa Trump mati kena padam

98

6 OKT: Semua ciapan yang mendoakan kematian Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump telah dipadam oleh Twitter.

Memetik laporan AFP, Twitter mengambil tindakan tersebut untuk menyekat salah guna media sosial sebagai platform mengkritik Trump.

Banyak ciapan muncul dalam Twitter apabila Trump dilaporkan menerima rawatan di hospital selepas disahkan positif COVID-19 Jumaat lalu.

Twitter dalam satu kenyataan mempertahankan tindakan itu dengan menegaskan bahawa perbuatan mendoakan kematian sesiapa sahaja adalah tingkah laku tidak sopan.

“Mesej yang menginginkan atau mengharapkan kematian, kecederaan serius atau penyakit yang membawa maut terhadap sesiapa pun tidak dibenarkan dan perlu dipadamkan,” katanya.

Turut dilampirkan, dasar syarikat itu menyatakan mereka tidak bertolak ansur dengan kandungan yang menginginkan, berharap atau menyatakan keinginan seseorang untuk mati atau dijangkiti penyakit membawa maut.

Pesanan itu mencetuskan perdebatan dalam kalangan pengguna media sosial itu, malah mereka berpendapat bahawa Twitter tidak konsisten untuk menguatkuasakan peraturan terbabit.

Antaranya ialah wakil Demokrat, Alexandria Ocasio-Cortez atau dikenali sebagai AOL, yang sering menerima kritikan anggota Republikan konservatif melalui media sosial itu.

“Jadi… anda bermaksud memberitahu kami bahawa sepanjang masa ini anda boleh melakukannya (memadamkan ciapan Twitter kontroversi) ini sepanjang masa?

“Kenapa pula ia tidak dilakukan bila membabitkan orang lain, malah ramai dalam kalangan ahli politik pernah mengalami masalah seperti ini,” katanya dalam ciapan beliau kepada Twitter.

Seorang lagi anggota Demokrat, Rashida Tlaib, mengecam tindakan Twitter dan menyifatkannya sebagai satu gangguan dan menegaskan bahawa ancaman kematian terhadap mereka juga seharusnya diberi perhatian serius.

Berita Trump dimasukkan ke hospital akibat COVID-19 menjadi tajuk hangat di Twitter dan pengguna mengulang siar kenyataan pemimpin itu yang lantang mengkritik risiko pandemik dan langkah keselamatan seperti pemakaian pelitup muka.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.