41 direman ingkar PKPP semalam

29

3 OKT: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memberi jaminan bekalan barang keperluan mencukupi, mudah diperoleh dan mampu menampung permintaan pengguna.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata ia berdasarkan pemantauan pegawai penguat kuasa KPDNHEP terhadap 12 jenis bekalan barangan di 637 premis perniagaan.

Menurut beliau, premis terbabit merangkumi 466 peruncit, 142 pemborong dan 29 pengilang.

“Pegawai penguat kuasa KPDNEHP juga melakukan 848 pemeriksaan khas pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan mendapati 837 premis mematuhi SOP, manakala 11 premis diberi nasihat kerana tidak patuh SOP.

“Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) kerajaan menggesa pengusaha dan orang ramai sentiasa mengamalkan kawalan kendiri termasuk penjarakan fizikal serta kebersihan diri terutama dalam aktiviti jual beli barangan keperluan harian,” katanya dalam sidang media khas di Jabatan Perdana Menteri, hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri memberitahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan 241 individu kerana ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) semalam.

Beliau berkata, daripada jumlah itu seramai 198 individu dikompaun manakala 41 individu direman serta dua lagi dijamin.

“Task Force Operasi Pematuhan yang diketuai Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat 53,024 pemeriksaan semalam bagi memantau dan menguat kuasa pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan
Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Sebanyak 3,371 pasar raya, 4,510 restoran serta 1,467 penjaja, dan 1,694 pasar awam/tani telah diperiksa.Turut diperiksa, 3,872 tempat ibadah serta 1,395 tempat riadah,”katanya.

Sementara itu, Ismail memberitahu, seramai seorang tekong dan 21 pendatang asing tanpa izin (Pati) serta dua orang penyeludup ditahan menerusi Op Benteng yang dilaksanakan semalam.

“Operasi turut merampas 10 kenderaan darat. Selain itu, sebanyak 101 sekatan jalan raya juga dilaksanakan.

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan agensi-agensi penguat kuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan terutamanya di lorong-lorong tikus,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.