Tangguh dulu perhimpunan skala besar

121

2 OKT: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyarankan segala bentuk perhimpunan atau persidangan berskala besar ditangguhkan berikutan peningkatan kes COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, acara berskala besar perlu dielak bagi memastikan rantaian COVID-19 di negara ini dapat diputuskan.

“Sekiranya perhimpunan atau persidangan perlu diadakan, setiap penganjur perlu memastikan yang prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan dipatuhi oleh semua pihak.

“Kita masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan semua orang perlu mematuhi SOP yang telah ditetapkan Majlis Keselamatan Negara,” katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di Putrajaya hari ini.

Beberapa parti politik dan agensi kerajaan telah mengumumkan penangguhan penganjuran beberapa acara antaranya konvensyen dan persidangan bagi membendung penularan COVID-19.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata buat masa ini tiada saranan daripada kementerian untuk mengehadkan aktiviti dalam sektor sosial walaupun kes harian COVID-19 menunjukkan peningkatan.

“Kita belum memutuskan dan sedang memerhatikan perkembangan terkini. Kalau kes merebak dengan cepat, (kita) akan lihat pada tindakan susulan,” katanya.

Dr Noor Hisham juga berkata KKM dan agensi berwajib tidak mampu melawan COVID-19 bersendirian sebaliknya tanggungjawab lebih besar adalah terletak pada bahu setiap individu dalam masyarakat tanpa mengira pangkat, latar belakang dan status.

“Elakkan daripada salah-menyalahi antara satu sama lain. Tanggungjawab sosial ini perlu dipikul bersama agar kita dapat memutuskan rantaian penularan COVID-19 di dalam negara kita. Kita telah harunginya bersama sebelum ini dengan menjaga diri kita, keluarga kita, komuniti kita dan negara kita,” katanya.

Beliau berkata orang ramai akan sentiasa dimaklumkan perkembangan terkini jangkitan di dalam negara dan luar negara melalui maklumat yang diperoleh daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia serta akan memastikan langkah pencegahan dan kawalan sewajarnya dilaksanakan secara berterusan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.