Selangor saring individu balik Sabah 20-26 September

137

2 OKT: Kerajaan Selangor melakukan saringan bersasar secara percuma untuk penduduk Selangor yang mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah antara 20 hingga 26 September lalu.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, inisiatif tersebut diambil kerajaan negeri bagi membantu Kementerian Kesihatan (KKM) dan memudahkan pengesanan jangkitan COVID-19.

Amirudin Shari

Justeru katanya, mereka yang terlibat diminta memanfaatkan inisiatif ini dengan mengunjungi fasiliti kesihatan ditetapkan.

“Saringan tersebut boleh dilakukan di semua cawangan Selcare Clinic milik anak syarikat kerajaan negeri, Selgate Healthcare Sdn Bhd dengan pembuktian dokumen penerbangan pulang dari Sabah serta bukti pemastautin tetap di Selangor (bil air, bil elektrik dan sebagainya).

“Orang ramai diminta hadir ke klinik yang terdekat atau layari http://selcareclinic.com/our-clinics/ bermula Ahad ini, 4 Oktober,” kata Amirudin dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Bermula 27 September lalu, semua individu yang pulang dari Sabah dikehendaki menjalani saringan COVID-19.

Namun bagi mereka yang pulang sebelum tarikh berkenaan, mereka hanya digalakkan berbuat demikian kecuali bagi yang bergajala dan mempunyai kontak rapat.

Sementara itu, katanya, Majlis Keselamatan Negeri Selangor juga mewajibkan bar-bar berkonsepkan restoran di negeri tersebut hanya beroperasi setakat 11 malam sahaja.

Katanya, berdasarkan laporan pihak polis, premis seperti itu yang paling sukar untuk memastikan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) kesihatan.

“Kerajaan negeri dalam hal ini akan memantau dan memberi maklum balas sesegera mungkin terhadap sebarang perkembangan kes COVID-19,” katanya.

Tambah beliau, setakat ini lima daripada sembilan daerah di Selangor telah dikategori sebagai zon kuning.

“Kia sedang berusaha dengan langkah-langkah yang diumumkan ini supaya yang kuning tidak bergerak kepada merah,” ujarnya.

Katanya, penjajakan kontak juga diperkemaskan menerusi pemantapan SELANGKAH yang telah diwajibkan untuk digunakan di semua premis.

Selangor mencatatkan 31 kes baru COVID-19 hari ini dengan pertambahan dua kluster baru.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.