TTITC pusat rujukan model ladang buluh

322

30 SEPT: Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dan Pusat Latihan Industri Kayu Malaysia (TTITC) akan memeterai memorandum perjanjian bagi Pembangunan Model Ladang Buluh di Kuala Berang, Terengganu pada 4 Oktober ini.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, acara tersebut adalah sempena sambutan Hari Buluh Sedunia Peringkat Kebangsaan di TTITC.

Menurut beliau, TTITC bakal dijadikan sebagai pusat rujukan model ladang buluh di negara ini.

“Saya akan terus memberi penekanan ke atas pembangunan industri buluh sebagai program ‘game changer’ dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) termasuk Pelan Tindakan Pembangunan Industri Buluh 2021-2025 yang sedang dibangunkan dengan mengambil kira pandangan daripada semua pihak.

“Bersama kita terus melangkah dan memacu industri ini agar terus maju dan lestari. Insya-Allah,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

mohd khairuddin aman razali
MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI

MTIB turut menyediakan insentif berbentuk pinjaman mudah di bawah Program Pembangunan Ladang Hutan (PPLH) bagi menggalakkan bagi menggalakkan penyertaan usahawan pekebun kecil dalam perladangan buluh.

Insentif tersebut disediakan bagi pengusaha dalam kategori skala kecil antara empat hingga 40 hektar.

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi juga telah mengemukakan permohonan projek pembangunan industri buluh melalui RMK-12 yang merangkumi penyediaan insentif berbentuk anak pokok buluh dan baja serta kemudahan mesin asas bagi pekebun-pekebun kecil yang berhasrat menceburi industri buluh. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.